Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten

Guus Kuijer (auteur)

De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten

Navertelling van enige verhalen uit het Oude Testament.
Titre
De bijbel voor ongelovigen. 5, De twee koninkrijken, Job en de profeten
Auteur
Guus Kuijer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016 | Autres éditions
304 p.
ISBN
9789025307523 (paperback)
Placing suggestion
226.4 (SISO) Bijbel ; Bijbel (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

En God zag dat hij mens werd

Met het vijfde deel van zijn Bijbel voor ongelovigen zet Guus Kuijer een magistraal orgelpunt achter wat met recht zijn magnum opus mag worden genoemd. 

Het zijn barre tijden voor het Heilig Land. Negen eeuwen voor Christus is Israël na koning Salomo uiteengevallen in twee koninkrijken. Vanuit het noorden liggen de joden onder vuur van de Assyriërs, vanuit het zuiden worden ze door de Egyptenaren bedreigd. Bovendien is er ook op religieus vlak onrust: aanhangers van de polytheïstische eredienst van de goden Baäl en Asjera eisen hun plaats op vis-à-vis de proponenten van de 'ene' God Jahweh.

Dat kan niet goed aflopen, en inderdaad het bloed druipt van de Bijbelpagina's die verhalen over die tijd. Geen enkele heerser gaat vredig in zijn bed dood, profeten worden bij bosjes in de pan gehakt, kinderen aan de goden geofferd of opgegeten van de honger. Als we de Bijbel mogen geloven, was het leven in die tijd één grote hel.

De Nederlandse schrijver Guus Kuijer heeft zich de voorbije jaren een meester betoond in het omzetten van oude Bijbelverhalen naar het hedendaagse perspectie…Lire la suite

In dit vijfde en naar eigen zeggen laatste deel* van zijn succesvolle reeks heeft de auteur het eerder verschenen verhaal 'Izebel van Tyrus' opgenomen. Het is gebaseerd op enkele hoofdstukken uit de oudtestamentische boeken 1 en 2 Koningen. Dit betreft de periode na koning Salomo, toen het rijk gesplitst was in het Noordrijk (Israël) met Samaria als hoofdstad en het Zuidrijk (Juda) met Jeruzalem als hoofdstad. Daarna volgt een tweede verhaal, samengesteld uit fragmenten van het optreden van enkele profeten – Jesaja, Jeremia, Ezechiël, Amos en Jona. In dit verhaal heeft de auteur ook de geschiedenis van Job ingevoegd. Een filosofisch getint verhaal over het lijden. De werkwijze is bekend. Enkele minder bekende personen worden als verteller opgevoerd. Het eerste verhaal heeft Izebel, de vrouw van koning Achab, als vertelster; het tweede de profetes Chulda. Kuijer bewijst steeds weer een rasechte verteller te zijn, die met veel fantasie en inlevingsvermogen zijn hoofdfiguren, met hun har…Lire la suite

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia