Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het is fijn om er te zijn

Guus Kuijer (auteur), Alice Hoogstad (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
De vader van Polleke zegt dat hij dichter is, maar zij gelooft daar niet meer in. Bovendien gaat het slecht met hem: hij zwerft door de stad en gebruikt drugs. Zij besluit hem de waarheid te zeggen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Het is fijn om er te zijn
Auteur
Guus Kuijer
Dessinateur
Alice Hoogstad
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Muntinga, 2010 | Autres éditions
124 p. : ill.
ISBN
9789041750167 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na Voor altijd samen, amen, dat de Jonge Gouden Uil 2000 won, is er nu het tweede boek over de 11-jarige Polleke. De verhaallijnen die Kuijer in het eerste boek had uitgezet, lopen verder. Pollekes vader is nog steeds aan de drugs, Polleke is nog steeds verliefd op haar Marokkaanse vriend Mimoen en Pollekes moeder gaat nog altijd met de meester. Maar meer dan voorheen ontdekt Polleke hoe ingewikkeld de liefde is en op den duur snapt ze er niets meer van. Waarom zal zij nooit met Mimoen kunnen trouwen en waarom valt haar moeder uitgerekend op een man met vieze haren in zijn neus? Omdat Polleke gewoon doen al moeilijk genoeg vindt, denkt ze er heel hard over na hoe ze haar ouders weer bij elkaar kan krijgen.
De verhalen over Polleke zijn niet vrijblijvend. Ze doen nadenken over het leven, over de liefde en over God. Ze leren je dat de stilte een mooi geluid is en dat het fijn is om er te zijn. En ze doen dat op een heel directe, maar ook relativerende manier. Toch komt Pollek…Lire la suite
Polleke heeft allerlei dingen in haar leven die nogal moeilijk liggen. Dat geldt vooral voor haar relatie met haar vader die verslaafd en dakloos is. Hij noemt zich dichter, maar schrijft nooit een gedicht, terwijl bij haar de gedichten gewoon opborrelen. Uiteindelijk ziet ze in dat hij nooit een dichter zal zijn en steeds verder afglijdt en ze stelt hem een ultimatum: afkicken of bij haar wegblijven. Tot haar verbazing wil hij afkicken, maar alleen als zij meegaat en ook al vindt haar familie het niets, ze zetten door en samen gaan ze op weg naar het opvanghuis. In dit levendige ik-verhaal komt op een nuchtere, geloofwaardige manier de (gedachte)wereld van een meisje naar voren, waarin met liefde alle personen worden beschreven die een rol in haar leven spelen, vanuit hun eigen achtergrond. Daardoor is identificatie met de personages heel gemakkelijk Het originele, eigentijdse taalgebruik waarin de humor niet is vergeten, gedeeltelijk in de vorm van kleine gedichtjes, nodigt uit tot…Lire la suite

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque