Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Voor altijd samen, amen

Guus Kuijer (auteur), Alice Hoogstad (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Het enige rustpunt in het leven van de 11-jarige Polleke zijn de weekenden bij opa en oma, zeker als ze niet meer mag omgaan met Mimoen, haar Marokkaanse vriendje, omdat zijn ouders dat niet goed vinden. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Voor altijd samen, amen
Auteur
Guus Kuijer
Dessinateur
Alice Hoogstad
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Muntinga, 2009 | Autres éditions
109 p. : ill.
ISBN
9789041750105 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Guus Kuijer zet in zijn jeugdboeken bijdehante kinderen neer die -- ondanks de pijn, het verdriet en de oneindige verwarring die inherent zijn aan het leven -- eigenzinnig hun eigen plek opeisen. De 11-jarige Polleke uit Voor altijd samen, amen gaat net zoals Madelief en Tin Toeval intuïtief regelrecht naar de kern van de zaak, soms tot verbijstering van de volwassenen die de waarheid graag een beetje mogen omzwachtelen, verbuigen of omzeilen. Polleke geeft blijk van een groot verantwoordelijkheidsgevoel in een wereld vol onverantwoordelijke volwassenen. Het boek lijkt een pleidooi voor het recht van kinderen om hun mening te geven over wat hen aanbelangt.

De lange hoofdstuktitels zijn meteen een -- soms cryptische -- parafrase van de inhoud vanuit het standpunt van Polleke en breken het hoofdstuk als het ware open. Pollekes kindertijd is er allerminst een van onschuldig vermaak en veiligheid. Het school- en gezinsleven hebben elk hun eigen wetten en die kan je maar bet…Lire la suite
Het enige rustpunt in het leven van de 11-jarige Polleke zijn de weekenden bij opa en oma. Verder is haar in hoog tempo veranderende bestaan onzeker met een verslaafde vader met steeds een andere relatie, haar halfbroer en -zusjes, elk met een andere moeder, haar moeder die met de meester gaat trouwen, haar meester opeens thuis op de bank en het ergste: haar vriendschap met de Marokkaanse Mimoen die door zijn ouders is afgebroken. Een hoop ellende, door de ogen van de nuchtere, maar poëtische Polleke echter met humor gebracht. Ook in dit verhaal komen de volwassenen er (terecht) niet fraai af: hun maar lukraak leven, bijna zonder waarden en normen, levert een maatschappij op zonder houvast. Hier lijkt de auteur een lans te breken voor het traditionele gezin met een geloof, hoewel ook de biddende opa en oma een ontspoorde zoon hebben! In streng christelijke kring kunnen de ontwapenende gebeden van Polleke storen. In vlot lezende spreektaal geschreven, met zwart-wittekeningetjes rond de…Lire la suite

À propos de Guus Kuijer

Guus Kuijer (prononciation : [ɣys ˈkœyər]), né le 1er août 1942 à Amsterdam, est un auteur néerlandais de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Amsterdam, il va à l'internat du lycée de Zutphen. Il fait ensuite ses études à Doetinchem. Il devient instituteur et travaille de 1967 à 1973 à Didam.

Il arrête d'enseigner pour devenir écrivain à plein temps. En 1975, il publie son premier roman pour la jeunesse, Les bonbons sont faits pour être mangés, qui met en scène pour la première fois son personnage de Madelief, une petite fille. La série reçoit deux fois le prix Gouden Griffel. Elle a un tel succès qu'elle devient une série télévisée en 1994 et que le film qui adapte le roman La Maison au fond du jardin en 1998 reçoit de nombreux prix internationaux.

Avec Unis pour …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque