Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Eeuwig zwijgen

Guy Didelez (auteur)

Eeuwig zwijgen

Public cible:
12-14 ans et plus
Janne wordt op eigen verzoek opgenomen in een psychiatrische inrichting omdat ze iets vreselijks heeft meegemaakt, maar erover praten kan ze niet.
Titre
Eeuwig zwijgen
Auteur
Guy Didelez
Langue
Néerlandais
Éditeur
Almelo: Schrijverspunt, 2014 | Autres éditions
124 p.
ISBN
9789462660656 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Janne Vercauteren (15) laat zich in de psychiatrische jeugdkliniek opnemen omdat ze het leven niet meer aan kan. De buitenwereld vindt haar een gekkin met driftbuien, communicatieproblemen, storend obsessief gedrag (bv. urenlang hetzelfde liedje beluisteren). Ze kropt alles op, is zo gesloten als een mossel (cf. cover) en vertelt niemand wat haar bezwaart. Doordat ze in dit ik-boek het verblijf in de kliniek van dag tot dag beleeft, merkt de lezer al snel tussen de regels dat haar zwijgen iets te maken heeft met een verschrikkelijk voorval en met pesterijen op school. Als ze bij een zelfmoordpoging door verdrinking toch terugschrikt voor de ultieme stap, wil ze eindelijk leren leven met wat ze niet kan vertellen. Door de begeleiding in de kliniek en door het contact met andere patiënten wordt ze aangemoedigd iets te onthullen over wat haar kwelt. In Sam vindt ze een lotgenoot en helemaal op het eind van het boek vertellen ze elkaar wat hen zo erg bedrukt dat ze geen normaal leven meer…Lire la suite
De 15-jarige Janne draagt een bijna ondraaglijk geheim met zich mee, dat te maken heeft met de verdrinking van haar broertje Milan. Aan het begin van het verhaal komt ze met haar ouders aan bij een psychiatrische instelling, waarin ze op eigen verzoek wordt opgenomen. Aan het eind deelt ze voor de eerste keer haar geheim met Sam, die steeds meer een zielsverwant is gebleken. De auteur maakt de lezer in de ik-vorm deelgenoot van Jannes gedachten en gevoelens. De auteur bouwt de spanning op en laat de lezer er langzaamaan achter komen welke traumatische ervaringen Janne in de instelling hebben gebracht. In de instelling vinden in korte tijd ook heftige gebeurtenissen met andere jongeren plaats, die zeer indringend zijn beschreven. Minder aandacht is er voor de behandeling van Janne. Het einde maakt de lezer nieuwsgierig naar Jannes toekomstperspectief. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het bevat enkele typisch Vlaamse uitdrukkingen. Vanaf ca. 13 jaar.