Livre
Néerlandais

Krik

Hanna Kraan (auteur), Mies Van Hout (dessinateur)
Als Krik de eekhoorn in een boom gaat wonen, blijken in dezelfde tuin ook een merel en een pad te wonen. Bundel verhalen om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Diergedrag
Titre
Krik / Hanna Kraan ; met tek. van Mies van Hout
Auteur
Hanna Kraan
Dessinateur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2005
108 p. : ill.
ISBN
90-5637-637-3

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hanna Kraan is vooral bekend als schrijfster van de Verhalen van de boze heks. De boeken zijn bijzonder populair en werden bewerkt tot televisieserie. Mies Van Hout maakte o.m. de tekeningen bij de populaire bundel kinderliedjes Een mandje vol amandelen. In Krik vertonen haar dieren soms gelijkenissen met die van Mance Post (in de bundels van Toon Tellegen), al zijn ze naïever, speelser en vooral duidelijker op jonge kinderen gericht, o.m. door de lieve snoetjes.

Hoofdfiguur in deze bundel voorleesverhalen is de eekhoorn Krik. Nadat zijn boom in het bos werd omgehakt, vindt hij een nieuw onderkomen in de tuin van het huis met groene luiken. Hij maakt er kennis met de merel Melle en de pad Domper. De drie dieren gedragen zich duidelijk als dieren, maar denken en voelen als mensen. Zoals gebruikelijk in dit soort dierenverhalen, wordt elk dier getypeerd door een duidelijk herkenbare karaktertrek: Krik is naïef en speels, Melle is vreselijk ijdel en Domper mop…Lire la suite
Een bundel verhalen over de belevenissen van Krik de eekhoorn, Melle de merel en Domper de pad, die samen in de tuin van een gezin wonen. Omdat Krik net in de tuin komt wonen, kunnen de ijdele merel en de mopperige pad hem wegwijs maken en tot de orde roepen. De dertien hoofdstukken die los van elkaar kunnen worden gelezen, worden vanuit het perspectief van de dieren verteld: zij hebben mensen in hun tuin gezien. In de verhalen wordt een chronologische ordening aangehouden: de seizoenen en jaarlijkse feesten vormen het tijdpad. Hoewel het verhaal op fantasie gebaseerd is, is het wel onlogisch dat de pad ook in de winter actief is. De tekst, gericht op jonge kinderen, bevat veel dialogen zonder moeilijke woorden. Er zijn vele kleine zwart-witte pentekeningen, ingekleurd met grijstinten, die goed aansluiten bij het verhaal. Het vrolijk gekleurde omslag toont Krik, balancerend op de waslijn, en Melle. Een mooi verzorgd en humoristisch voorleesboek voor jonge kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Suggestions