Livre
Néerlandais

Tegendenken : een noodzaak in het publieke debat

Tegendenken : een noodzaak in het publieke debat

Essays, interviews en voordrachten door de Nederlandse filosoof over actuele kwesties in de samenleving.
Titre
Tegendenken : een noodzaak in het publieke debat
Auteur
Hans Achterhuis Peter Henk Steenhuis
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
223 p.
ISBN
9789047705543 (paperback)
Placing suggestion
300.5 (SISO) Samenleving ; Maatschappijvisies (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 30 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Peter Henk Steenhuis, redacteur van het Nederlandse dagblad Trouw, volgde Hans Achterhuis twee jaar lang in diens rol als ‘Denker des Vaderlands’. Het interviewboek Tegendenken is daarvan de neerslag. Wie het werk van Achterhuis enigszins volgt, zal er niet veel nieuws in ontdekken, voor de anderen kan het een bevattelijke inleiding zijn tot ’s mans sociale en politieke filosofie.
Het boek is thematisch geordend in vier delen: de financiële crisis en de grenzen van de marktlogica, het politieke bedrijf en de mediatisering ervan, de rol van kritisch denken in het publieke debat, en ten slotte een medisch-ethisch en techniekfilosofisch deel. De rode draad in het boek is Achterhuis’ kritiek op het utopisme, en zijn reflecties over geweld, techniek en ethiek. Daarbij gaat hij zoals gewoonlijk te rade bij zijn filosofische ‘vriendennetwerk’, waarvan Hannah Arendt, Michel Foucault, Ivan Illich en Albert Camus de vaste kern vormen.
Achterhuis laat zijn licht schijnen ove…Lire la suite
In dit boek is, achteraf, een groot aantal artikelen en interviews samengebracht die de filosoof Hans Achterhuis, Denker des Vaderlands, de afgelopen twee jaar voor het dagblad Trouw heeft geschreven of op een symposium van de Universiteit Utrecht heeft uitgesproken. Het materiaal is thematisch samengebracht in vier hoofdstukken, waarin Achterhuis commentaar geeft op actuele kwesties in de politiek, de economie, gezondheidszorg en de toegepaste filosofie zelf. Alle teksten zijn bewerkt volgens een vraag- en antwoordmodel, wat de duidelijkheid enorm ten goede komt. Wat we vaststellen is dat Achterhuis zijn vroegere radicaliteit, met Sartre als zijn grote voorbeeld, heeft ingeruild voor het idee dat hij ontleent aan zijn huidige idool, de filosofe Hanna Arendt, namelijk dat er tussen intuïtie en filosofie een veilige afstand moet zijn. Alle teksten zijn voorzien van de datum van oorspronkelijke publicatie. Met een register op personen.

Suggestions