Livre
Néerlandais

De kleine zeemeermin

Hans Christian Andersen (auteur), Lisbeth Zwerger (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
De kleine zeemeermin ruilt haar staart in voor twee echte mensenbenen, omdat ze verliefd is op een prins. Prentvertelling met paginagrote aquarellen in zachte tinten. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Liefde
Titre
De kleine zeemeermin / Hans Christian Andersen ; met ill. van Lisbeth Zwerger
Auteur
Hans Christian Andersen
Dessinateur
Lisbeth Zwerger
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die kleine Meerjungfrau
Éditeur
Sans lieu de publication: De Vier Windstreken, 2005
[42] p. : ill.
Note
Jubileumuitg. 200 jaar Hans Christian Andersen, 50 jaar Lisbeth Zwerger
ISBN
90-5579-814-2

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit geïllustreerde verhaal verscheen in 2005* als jubileumuitgave ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de 50ste verjaardag van de Oostenrijkse illustratrice Lisbeth Zwerger. Het bekende verhaal (uit 1837) van de kleine zeemeermin die verliefd wordt op een prins en haar staart inruilt voor twee benen, wordt naverteld met behoud van het wat plechtstatige karakter dat Andersens sprookjes kenmerkt. De paginagrote illustraties en de kleinere bladversieringen zijn uitgevoerd in aquarel, in zachte, overwegend blauwe en groene tinten. Ze tonen weinig detaillering en hebben een surrealistische uitstraling, die het verhaal een betoverend karakter geven. Vanwege de hoeveelheid tekst en de moeilijkheidsgraad daarvan zal het het best tot zijn recht komen bij voorlezen (vanaf ca. 6 jaar). Zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De kleine zeemeermin

‘De kleine zeemeermin’ is een klassiek sprookje over onbeantwoorde liefde dat al generaties lang blijft bekoren. De kleine zeemeermin is gelukkig met haar ouders en zusjes in hun kasteel onder water, tot de dag dat ze vijftien wordt en eindelijk naar de oppervlakte mag om te kijken hoe de mensen leven. Ze redt een prins, die schipbreuk geleden heeft en wordt op slag verliefd op hem. Ze treurt en gaat ten einde raad hulp vragen aan de zeeheks. Ze kan twee benen krijgen, maar bij elke stap zal het lijken alsof ze op scherpe messen loopt, en de heks snijdt haar tong af, waardoor ze voorgoed haar bekoorlijke stem verliest. Slechts de onvoorwaardelijke liefde van de prins en een huwelijk zullen haar een onsterfelijke ziel geven. Als de prins een ander huwt, zal de zeemeermin schuim op de golven worden. De kleine zeemeermin gaat naar het kasteel van de prins, die al gauw erg ingenomen is met het mooie, zwijgzame meisje. Maar de prins herkent haar niet als degene die hem ooit redde van de ve…Lire la suite

À propos de Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2 avril 1805 - Copenhague, 4 août 1875) est un romancier, dramaturge, conteur et poète danois, célèbre pour ses nouvelles et ses « contes de fées ».

Longtemps ignoré ou tourné en dérision dans son pays, où l'on a raillé son égocentrisme, il n'est reconnu tout d'abord qu'à l'étranger : en Angleterre où il rencontre Charles Dickens et où il devient « le dandy de la saison », en Allemagne où il se lie avec Chamisso, en France où il se lie avec Heinrich Heine, Honoré de Balzac et Alphonse de Lamartine chez Virginie Ancelot.

Ses nombreux voyages (Turquie, Italie, Suisse, Espagne) lui inspirent des récits qui constituent la meilleure partie de son œuvre, après les contes. Mais ses compatriotes lui reprochent justement…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions