Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Alleen in Berlijn : roman

Autre titre Ieder sterft in eenzaamheid

Hans Fallada (auteur), Annelen Habers (traducteur), Gerda Meijerink (traducteur)
Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen d.m.v. het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen.
Titre
Alleen in Berlijn : roman
Autre titre
Ieder sterft in eenzaamheid
Auteur
Hans Fallada
Traducteur
Annelen Habers Gerda Meijerink Anne Folkertsma
Postface
Almut Giesecke
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Jeder stirbt für sich allein
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2017 | Autres éditions
510 p.
ISBN
9789059366978 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen door middel van het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen. Tegelijk met de beschrijving van de wat hulpeloze, nauwelijks effectieve verzetsactiviteiten van het moreel hoogstaande paar wordt een beeld geschetst van de angst, de onderdrukking en de gecorrumpeerdheid van de doorsnee burger en de bruutheid van de nazi’s in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze roman uit 1947 leest als een detective, door de perspectiefwisseling die verspringt van het echtpaar naar de laconieke met opsporing belaste rechercheur van de Gestapo. Realistisch zonder grote woorden of sentimentaliteit, met een ondertoon van humor geschreven. Een boek over gewone, fatsoenlijke burgers in een samenleving vol dreiging. Een bijzondere roman die gebaseerd is op een historische gebeurtenis. Voor een groot publiek! Verfilmd door regisseur Vincent Perez. De film ging voorjaa…Lire la suite

Lafbekken en opportunisten

 Klassieker.

Op het eerste gezicht past Hans Fallada's roman 'Alleen in Berlijn' ('Jeder stirbt für sich allein', 1947) goed in de trend. Helden zijn weer in, en zeker ook verzetshelden. Het boek werd enige jaren geleden herontdekt en is inmiddels wereldwijd een succes. En terecht. Fallada schrijft overrompelend direct proza, in reportagestijl, vol levensechte karakters en dialogen. En hij doet dat bovendien zonder het moralistische gezever dat veel Duits proza van later tijd - toen 'iedereen' zo goed wist waar het fout was gegaan met het land - zwaar verteerbaar maakt.

Maar verzetsroman is 'Alleen in Berlijn' alleen op het eerste gezicht. Het boek wordt doorgaans beschreven als de dappere, eenzame strijd van de kleine luiden Otto en Anna Quangel tegen het nationaal-socialistische regime. Hebben deze commentatoren het verhaal wel tot zich laten doordringen? Het lijkt alof ze zich vooral baseren op de recente internationale filmproductie 'Alone in Berlin'. Daarin zien we de Quangels …Lire la suite

À propos de Hans Fallada

CC BY-SA 3.0 - Image by Doris Antony, Berlin

Hans Fallada [ˈhans ˈfalɑdɑ] est le nom de plume de l'écrivain allemand Rudolf Wilhelm Adolf Ditzen, né le 21 juillet 1893 à Greifswald (Poméranie), mort le 5 février 1947 à Berlin.

Le pseudonyme Hans Fallada fait référence à deux personnages des contes des frères Grimm : le héros de Hans im Glück et le cheval nommé Falada de Die Gänsemagd.

Ses romans décrivent la vie de petites gens.

Biographie

Rudolf Ditzen naît dans une famille aisée ; son père Wilhelm (mort en 1937) est magistrat. Il souhaite voir son fils embrasser une carrière de juriste ; leurs relations sont conflictuelles durant toute la jeunesse de Rudolf. La famille Ditzen quitte Greifswald pour Berlin en 1899, puis pour Leipzig en 1909.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions