Livre
Néerlandais

Jij bent de liefste

Hans Hagen (auteur), Monique Hagen (auteur), Marit Törnqvist (dessinateur)
Driee͏̈ntwintig gedichten over gevoelens. Met kleurrijke schilderingen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
Jij bent de liefste
Auteur
Hans Hagen 1955- Monique Hagen 1956-
Dessinateur
Marit Törnqvist
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019 | Autres éditions
[52] p. : ill.
ISBN
9789045100142 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Drieëntwintig gedichten/versjes tegen een achtergrond van net zoveel geïllustreerde dubbele pagina's. Elk – getiteld – vers ontbeert hoofdletters en leestekens. Sommige doen in de verte denken aan het werk van Toon Hermans, andere aan dat van Annie Schmidt, weer andere aan dat van Paul van Ostaijen. Lengte, aantal coupletten en rijmschema's zijn zeer divers; het kortste gedicht (mijn nieuwe schoenen/zijn zo groot/de hele wereld/past eronder) rijmt helemaal niet. Alle gedichten, die qua inhoud op de belevingswereld van kleuters gericht zijn, nodigen uit tot nadenken en leveren gespreksstof. De kleurrijke, veelal aflopende illustraties getuigen van een geheel eigen kijk en zijn verzen op zich; je zou ze stuk voor stuk ingelijst aan de muur willen hangen. Ongewijzigde herdruk. Keurig verzorgde uitgave voor een grote doelgroep vanaf ca. 5 jaar.

Jij bent de liefste

Als je een boekje vastneemt dat in negentien jaar tijd aan zijn 34ste druk zit, dan moet daar wel iets speciaal mee zijn. Het is niet eenvoudig om voor dit heel gekende boekje de juiste woorden te vinden. De korte gedichtjes op kindermaat zijn sprekend en verrassend. Ze omvatten thema’s en ervaringen waar elk kind mee geconfronteerd wordt, zoals angst, verlies, nieuwsgierigheid, verdriet, verlangen, onrust ….Mijn idee was: ik ga op zoek naar mijn mooiste gedichtje. Na het boekje een aantal keren te hebben doorgenomen, besef ik hoe onmogelijk deze opdracht is. Elk gedichtje heeft een uitgesproken kracht in zich. Dat wordt dan nog een versterkt door de wondermooie illustraties. Deze zijn sfeervol en soms dromerig. Ze beslaan de dubbele pagina en de woorden worden erin opgenomen. Letterlijk en figuurlijk. Stuk voor stuk laat het einde je ook glimlachen. Jong of oud, er zit steeds iets herkenbaar in. Er één uitkiezen zou onrecht aandoen aan alle anderen. Deze uitgave…Lire la suite

Jij bent de liefste

Gedichten voor kleuters, het is een huzarenstukje als je daar in slaagt. Als je woorden zo simpel zijn dat een kleuter ze kent, maar tegelijk het samenspel ervan zo rijk dat ze je ook als volwassene kunnen bekoren. De onderwerpen zijn dicht bij huis: een baby erbij, logeren, het verlangen naar een hond, oma, de nacht. De taal gaat een stapje verder, in een uitgebalanceerd ritme, met wisselend en spaarzaam rijm. In zijn geheel niet altijd even evident voor een kleuter, toegegeven, maar wel een heerlijke kennismaking met taal. En het uitgangspunt is wel vaak het rechttoe, rechtaan denken van een kind, zoals over de hoed van een opa:” ... als opa later dood is, dan hoeft hij hem niet meer ... ”
Er is geen mooiere manier om je kind te vertellen dat je onvoorwaardelijke liefde voor hem of haar niet zo maar in woorden te vatten valt dan het openingsgedicht 'Liefste':
ik zoek een woord
een heel nieuw woord
een woord dat niemand kent
ik zoek een woord
dat z…Lire la suite