Livre
Néerlandais

Lichtjes in je ogen

Autre titre Ik zie lichtjes in je ogen

Hans Hagen (auteur), Monique Hagen (auteur), Marit Törnqvist (dessinateur)

Lichtjes in je ogen

Autre titre Ik zie lichtjes in je ogen

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Gedichtjes over allerlei belevenissen uit het dagelijks leven van peuters en kleuters zoals jarig zijn, verdwalen, jaloezie en fantasiee͏̈n. Met zwart-witte tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Titre
Lichtjes in je ogen
Autre titre
Ik zie lichtjes in je ogen
Auteur
Hans Hagen 1955- Monique Hagen 1956-
Dessinateur
Marit Törnqvist
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019 | Autres éditions
107 p. : ill.
ISBN
9789045103594 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Gedichtjes, die eerder verschenen in "Daar komt de tijger"* en "Misschien een olifant", over alledaagse dingen en fantasieën van een kleuter. De gedichtjes variëren in lengte en zijn wisselend van ritmiek. Onderwerpen als jaloezie, angst, jarig zijn e.d. komen aan de orde. De gedichtjes zijn humoristisch en van pure eenvoud, maar zo raak geschreven dat je het allemaal voor je ziet. Peuters, kleuters en ook wat oudere kinderen zullen heel veel herkennen. Het taalgebruik is vlot en levendig met leuke woordgrapjes, die ook het 'logisch denken' van kinderen uitstekend weergeven (weegschaal = kilo-meter). De zwart-witillustraties passen perfect bij de sfeer van de gedichtjes. Ze zijn zeer gedetailleerd en er is erg veel op te zien. In het eerste deel "Daar komt de tijger" zie je bij elke illustratie wel ergens een tijger opduiken in wat voor vorm ook. De titel refereert naar een titel van een van de gedichtjes uit de bundel. Fantastische gedichtenbundel, die leest als een prentenboek en di…Lire la suite

Lichtjes in je ogen

Lichtjes in je ogen' is een bundeling van 'Daar komt de tijger” (1989) en 'Mischien een Olifant' (1990). De bundel bevat leuke, eenvoudige versjes, vaak op rijm, die vertrekken vanuit de leefwereld van de allerkleinsten. De auteurs besteedden veel aandacht aan de verlangens en gevoelens van de kleintjes en vullen die ook op hun manier in: bang zijn voor een tijger in het donker, nieuwsgierigheid, verwarring, … De taal is speels, eenvoudig en to-the-point: zo wordt bv. een weegschaal een kilo-meter (p. 11). Klank en ritme vormen een geheel, zodat de versjes goed in de oren liggen en gemakkelijk mee te ‘lezen’ zijn. De tekeningen van Marit Törnqvist zijn zoals altijd erg grappig en tekstondersteunend: ze geven de versjes net dat tikkeltje meer, vooral omdat ze vaak één aspect uitvergroten en zo andere interpretaties mogelijk maken. Meer dan vijftien jaar na hun eerste uitgave staan deze versjes er nog steeds. Petje af.