Livre
Néerlandais

Ga heen, zet een wachter

Harper Lee (auteur), Ko Kooman (traducteur)
Als de New Yorkse studente Jean Louise naar haar geboorteplaats Maycomb in Alabama terugkeert, raakt ze gedesillusioneerd door de huichelachtigheid van de bewoners, voorop haar vader.
Titre
Ga heen, zet een wachter
Auteur
Harper Lee 1926-2016
Traducteur
Ko Kooman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Go set a watchman
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Autres éditions
268 p.
Note
Vervolg op Spaar de spotvogel (nochtans eerder geschreven dan Spaar de spotvogel, maar het manuscript ging verloren en werd pas in 2014 teruggevonden)
ISBN
9789023495680 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De mythe ontkracht

ROMAN. De Amerikaanse schrijfster Harper Lee (89) werd onsterfelijk dankzij Spaar de spotvogel. De prequel van dat boek, waarin dezelfde personages optreden, is nu voor het eerst uitgegeven.

Ga heen, zet een wachter van Harper Lee (°1926) een slecht boek noemen zou flauw zijn, omdat de verloren gewaande sequel van To Kill a Mockingbird (1960) nooit bedoeld was om meer te zijn dan een aanvaardbaar klad. De vraag of de roman nu effectief de oerversie is van een van 's werelds meest geliefde boeken (zoals die gehypet wordt), of een tekst waaraan Lee ook later nog gesleuteld heeft (wat sommigen afleiden uit de grote voorkennis over de personages die Ga heen, zet een wachter veronderstelt), doet er op dat vlak weinig toe.

De dingen die een kleine 60 jaar geleden niet bijzonder waren, zijn dat nog steeds niet: de personages klinken vaak als politieke pamfletten en de plot is op het anorectische af.

De eerste hoofdstukken worden besteed aan de 26-jarige Jean Louise - Scout - Finch, die een bezoek aan haar geboortedorp invult met het afwimpelen van een huwelijksaanzoek en het inkorten van tante Alexandra's levensduur met haar uitspattingen. De betere stukken zijn…Lire la suite

Het oerboek van de spotvogel

In Ga heen, zet een wachter, de wereldwijd gehypete tweede roman van Harper Lee (89), ligt de kiem van wat een meesterwerk zou worden. Vooral voer voor literatuur-wetenschappers dus.

Talloze Amerikaanse boekhandels openden maandag om middernacht de deuren om de fans van Harper Lee te verwelkomen. Harry Potter-toestanden waren het. Alleen dienden de liefhebbers van Harry Potter hooguit enkele jaren te wachten op een nieuw boek van J.K. Rowling. Lee's eerste en enige boek,To kill a mockingbird ( Spaar de spotvogel), dateert van 1960, vijfenvijftig jaar geleden.

In de aanloop naar de publicatie verschenen honderden artikels over de 'ontdekking' van Go set a watchman ( Ga heen, zet een wachter). Verzamelaars van zeldzame boeken, bikkelharde advocaten en geheime kluizen: ze speelden een rol in de hype. Bovendien zou de schrijfster niet scherp van geest meer zijn - iets wat later werd tegengesproken. Al die drukte bewijst in de eerste plaats vooral dat Spaar de spotvogel niet zomaar een roman is. Het is een van Amerika's meest geliefde klassiekers; jaarlijks gaan er nog een miljoen exemplaren over de toonbank.

Het verhaal van Spaar de spotvogel gaat over …Lire la suite

Een jonge vrouw reist in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar haar geboorteplaats in het zuiden van de Verenigde Staten om daar haar vakantie door te brengen. Die verloopt heel anders dan zij zich had voorgesteld. Zij wordt namelijk op ruwe wijze geconfronteerd met de voor haar schokkende veranderingen die met name haar vader in zijn houding tegenover niet-blanken heeft ondergaan. Maar voor dat dat zover is, moet je als lezer eerst door zo'n honderd bladzijden heen, die iets weg hebben van een met enige humor geschreven betere damesroman. Pas daarna begint het boek wat interessanter te worden. Wie 'Spaar de spotvogel'*, het veelgeprezen en bekroonde enige andere boek van de auteur (1926-2016) kent, zal de optredende figuren herkennen, al speelt dit verhaal zo'n twintig jaar later. In feite gaat het hier om een eerder geschreven versie daarvan, die op aandrang van de uitgever volledig herzien werd. En terecht zoals uit deze uitgave blijkt. De kwaliteit van dit 'oerboek' is duidelij…Lire la suite

À propos de Harper Lee

Nelle Harper Lee, dite Harper Lee, née le 28 avril 1926 à Monroeville dans l'Alabama et morte le 19 février 2016 dans la même ville, est une romancière américaine connue pour son roman Ne tirez pas sur l'oiseau moqueur (To Kill a Mockingbird), prix Pulitzer en 1961. Vendu à quarante millions d'exemplaires, ce livre est un classique de la littérature américaine, étudié à ce titre dans de nombreuses écoles secondaires des États-Unis, et régulièrement cité en tête des classements des critiques et libraires.

Elle reçoit en 2007 la médaille présidentielle de la Liberté du président George W. Bush pour sa contribution à la littérature,.

Biographie

En lire plus sur Wikipedia