Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De moord op Commendatore. Deel 1, Een Idea verschijnt

Haruki Murakami (auteur), Elbrich Fennema (traducteur), Luk Van Haute (traducteur)
Een jonge schilder maakt allerlei vreemde gebeurtenissen mee.
Sujet
Japan, Relaties
Titre
De moord op Commendatore. Deel 1, Een Idea verschijnt
Auteur
Haruki Murakami
Traducteur
Elbrich Fennema Luk Van Haute
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Kishidancho goroshi [1]
Éditeur
Amsterdam: Atlas Contact, 2019 | Autres éditions
512 p.
Date de sortie
15-05-2019
ISBN
9789025454524 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De magie van Murakami is nog niet weg

Roman. Deel 2 van De dood van Commendatore is verschenen. Tijd voor een eindoordeel: Murakami eist lenigheid van zijn lezers en verwerft die moeiteloos, stelt Auke Hulst. Met enig voorbehoud.

Wanneer een oude meester een groot nieuw werk presenteert, betrap ik me vaak op zowel opwinding als bezorgdheid. Zal hij of zij het nog kunnen, of is de zeggingskracht en de pure artistieke lenigheid tanende? Bij de Japanse literaire wereldster Haruki Murakami (69), is die vraag gerechtvaardigd na mindere romans als het oeverloze 1Q84 (2009) en het matte De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren (2013), werk dat niet in de schaduw kan staan van De opwindvogelkronieken (1994) en Kafka op het strand (2002).

Eigenlijk zou de bezorgdheid evengoed mijzelf moeten betreffen. Murakami vraagt namelijk nogal wat lenigheid van zijn lezers, niet met zijn stijl, die eenvoudig en afgemeten is, maar door een willing suspension of disbelief te eisen die steeds moet worden opgebracht. In werk van Murakami doen zich altijd vrij terloops lastig te verklaren, metafysische en associatieve zaken voor die de wereld bij de naden doet rafelen. R…Lire la suite

Het oppervlak ís de diepte

Na een paar indifferentere werken schreef Haruki Murakami weer een roman die je bij de lurven grijpt. Maar wat doen al die idioot volledige, werktuiglijke zinnen toch in zijn werk?

Een zeker autisme is Haruki Murakami (68) niet vreemd. Uit respect wordt de productieve Japanse auteur en geduchte Nobelprijskandidaat die stoornis nooit toegedicht, terwijl het een onlosmakelijk onderdeel is van zijn stijl. In de grote roman De moord op Commendatore, waarvan nu het eerste deel Een idea verschijnt is vertaald, is het niet anders.

De verteller had al een partner, toen hij een liefdesrelatie kreeg met haar beste vriendin. 'Dat verliep heel natuurlijk', vindt hij zelf: 'Voor mijn vriendin was het wel een flinke schok dat haar boezemvriendin me van haar had afgepakt. Ik vermoed dat zij een huwelijk met me op het oog had.' Alsof hij nergens een aandeel in heeft.

'Terwijl de vogeltjes kwetterend in de weer waren met hun bezigheden des levens, gingen wij over tot onze tweede keer seks.' Hier is zijn aandeel onmiskenbaar, maar vogels die 'in de weer zijn met hun bezigheden des levens', wat is dat voor fletse formu…Lire la suite

Ode aan de kwikzilveren geest

HARUKI MURAKAMI De moord op Commendatore.

Na de bekroning van Kazuo Ishiguro, de Brit met Japanse roots, waren de Nobelkansen van Haruki Murakami al danig geslonken, en zijn nieuwe roman zal 'm ook niet meteen aan de hoogste literaire onderscheiding helpen. `De Moord op Commendatore', ruim duizend bladzijden in twee delen, varieert op de bekende thema's van de Japanse grootmeester, alleen heeft die weleens inventiever en vooral subtieler geschreven. Een 36-jarige schilder die zijn artistieke ambities opgeborgen heeft en om den brode portretten op maat levert, probeert na een gestrand huwelijk met zichzelf in het reine te komen. Ruim negen maanden lang gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag der vragen, `Wie ben ik eigenlijk?', tot zijn vrouw en hij besluiten hun huwelijk een nieuwe kans te geven. Hoe dat zo gekomen is, `is niet eenvoudig te begrijpen. Zelfs voor mij is het verband tussen oorzaak en gevolg niet goed te vatten.' Het onvatbare speelt de schilder parten ti…Lire la suite

Literaire sushi

De nieuwe Murakami doet aan de nieuwe Star Wars denken: niemand die ontgoocheld zal zijn maar ook niemand die verwacht dat hier nog een Nobelprijs of Oscar voor uitgereikt zal worden. Guilty pleasure dus – waar op zich niets mis mee is.

Om maar met de rijstpapieren schuifdeur in huis te vallen: de nieuwe Murakami verrast niet. Liefhebbers zullen niet ontgoocheld worden, sporadische lezers zullen opnieuw heimwee voelen naar de oude romans, toen het Murakami-universum nog verfrissend aanvoelde. Qua productiviteit kun je de Japanse publiekslieveling bepaald niet lui noemen, maar hij lijkt wel op zijn lauweren te rusten als het op originaliteit aankomt. Opnieuw krijgen we de obligate knullige underdog als anonieme verteller en opnieuw weet je na één hoofdstuk dat er hem héél wat avonturen te wachten staan en dat het niet mag verbazen als er een pratende kat in zijn tuin opdaagt. Tussendoor zal er eenvoudig gekookt en naar jazz geluisterd worden, er zal een oud verdriet opduiken en de antiheld zal, gewapend met gepaste tegenzin en laconieke humor, het magisch-realistische avontuur lijdzaam ondergaan.

Dit eerste deel van De moord op Commendatore (het tweede deel, het…Lire la suite

Een nieuwe roman van Murakami Haruki (1949) is altijd een belevenis. Een jonge schilder, die, zoals vaak bij Murakami, niet bij naam wordt genoemd, wordt door zijn vrouw gedumpt. Hij huurt een eenzaam huis in de bergen, dat toebehoorde aan de bekende schilder Amada. Op de zolder ontdekt hij een schilderij van Amada dat de moord op de Commendatore voorstelt. In het begin van Mozarts opera Don Giovanni’ doodt Don Giovanni de Commendatore die de eer van dochter kwam verdedigen. Wat is de code die in het schilderij verborgen ligt? Wat betekent het vreemde belgeklingel in de tuin? Zoals altijd zijn in het werk van de auteur bovennatuurlijke elementen aanwezig. Een rijke buurman, Menshiki, komt hem te hulp, maar die heeft een eigen agenda. Kunst - literatuur, schilderkunst en muziek - speelt een grote rol. De roman is ook een Bildungsroman: door de gebeurtenissen ontdekt de jongeman zijn eigen identiteit als schilder en komt er een einde aan zijn painter's block. Het boek is spannend van he…Lire la suite

À propos de Haruki Murakami

Haruki Murakami (村上 春樹, Murakami Haruki, né à Kyoto le 12 janvier 1949) est un écrivain japonais contemporain. Auteur de romans à succès, mais aussi de nouvelles et d'essais, Murakami a reçu une douzaine de prix et autres distinctions. Traduit en cinquante langues et édité à des millions d'exemplaires, il est un des auteurs japonais contemporains les plus lus au monde.

Murakami est également reconnu au Japon comme traducteur de l'anglais en japonais (des romans d'une vingtaine d'auteurs de genres divers, dont tout Raymond Carver, mais aussi de F. Scott Fitzgerald, John Irving, Ursula K. Le Guin, et J. D. Salinger), et comme journaliste-essayiste (sur les voyages en Europe, le jazz, la course …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions