Leven en laten leven : roman

Hendrik Groen (auteur)
Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend.
Titre
Leven en laten leven : roman
Auteur
Hendrik Groen
Langue
Néerlandais
Distributor
Brussel: Luisterpunt, © 2018
1 cd
Durée
6:39
Éditeur original
Meulenhoff
Note
Nederlandse stem

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een Hendrik Groen, alleen voor de fans

'Een feest voor alle Hendrik Groen-fans.' De uitgever laat er geen misverstand over bestaan, en benoemt in het persbericht dat bij de roman gaat meteen even de beoogde doelgroep. Dat ligt nog best ingewikkeld.

Hendrik Groen is een pseudoniem van Peter de Smet, die nu overigens wel als rechthebbende in het colofon vermeld staat, maar de publiciteit nog steeds mijdt. Als Groen heeft hij ongekend succes met de dagboeken van een bejaarde man die in een verzorgingshuis woont en het bestaan daar van messcherpe observaties voorziet. Nu schrijft hij onder hetzelfde pseudoniem een roman. Moet ik die lezen alsof die door dezelfde 80-plusser geschreven is, of is dit een nieuwe loot aan de stam? Hendrik Groen, de romancier, maar met een titel die wel keurig in het rijtje past: Leven en laten leven, na Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is.

Hoofdpersoon is Arthur Ophof, een gefrustreerde salesman die bij een groothandel voor wc- en schoonmaakartikelen werkt. Hij staat vaak in de file tussen Purmerend en Breukelen, heeft een ongelukkig huwelijk, drie vrienden die hij nog van de middelbare schooltijd kent, geen kinderen en geen idee.

Dat laatste is precies waar het fo…Lire la suite

Hendrik Groen is bekend als fictieve auteur van twee dagboeken van een 80-jarige in een verzorgingshuis. Nu verschijnt deze roman, waarop zijn naam als auteur vermeld staat, maar waarin hij niet voorkomt. De naam van de werkelijke schrijver, Peter de Smet, wordt dit keer wel vermeld in het colofon. In talrijke korte hoofdstukken volgt de lezer in de ik-vorm het verhaal van vijftiger Arthur Ophof. Vastgelopen in huwelijk en werk droomt hij van een leven in Italië, zonder echtgenote. Als hij ontslagen wordt en een zak geld meekrijgt, ontstaat een plan om die droom waar te maken, waarbij hij hulp krijgt van twee vrienden. Arthurs verhaal wordt doorsneden met hoofdstukken waarin zijn al even teleurgestelde echtgenote Afra ook in de ik-vorm een tegengeluid laat horen. Leest vlot en is bij vlagen amusant, maar de lezer hoort voortdurend de stem van tachtiger Groen uit de eerdere boeken. Daarnaast beschrijft De Smet de ingewikkelde plannenmakerij erg uitgebreid, waarna de ontknoping een afkn…Lire la suite