Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Vader en zoon krijgen de geest : brieven over de drang tot godsdienst

Henk Van Os (auteur), Pieter van Os (auteur)

Vader en zoon krijgen de geest : brieven over de drang tot godsdienst

Briefwisseling tussen een vader en zoon over het geloof, waarin allerlei zaken aan bod komen: jeugdherinneringen, mystieke ervaringen en persoonlijke drama’s. Vader Henk gelooft heilig in God; zoon Pieter noemt dit een ‘drang tot godsdienst’.
Titre
Vader en zoon krijgen de geest : brieven over de drang tot godsdienst
Auteur
Henk Van Os Pieter van Os 1971-
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Balans, 2012
163 p. : ill.
ISBN
9789460034046 (paperback)
Placing suggestion
235.7 (SISO) Christendom ; Geloofsbeleving (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible 0 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het gebeurt niet elke dag dat vader en zoon een briefwisseling op touw zetten om hun gedachten over God en mens/geloof samen uit te klaren en het resultaat van hun bevindingen te publiceren. Henk van Os is kunsthistoricus, hoogleraar Kunst en Samenleving aan de universiteit van Amsterdam. Zijn zoon Pieter van Os is politiek redacteur van NRC Handelsblad. In Vader en zoon krijgen de geest schrijven ze over hun beklijvende jeugdherinneringen en ‘mystieke’ ervaringen naar aanleiding van buitengewone gebeurtenissen in de loop van hun familiale leven of wetenschappelijk werk. De aanleiding tot het schrijven van de brieven was een opmerking van de zoon bij de laatste aflevering van ‘Beeldenstorm’, een kunstprogramma dat de vader jarenlang op televisie had gepresenteerd. Toen de interviewer vroeg over de liefde van de vader voor de kunst, reageerde de zoon: wie hem echt wil begrijpen, moet vragen naar zijn drang tot godsdienst.
Dit boek bevat acht brieven die, uitgaande va…Lire la suite
Briefwisseling over geloofszaken tussen vader Henk van Os (1938) en zijn zoon (1971). Henk is, als kunsthistoricus, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Pieter is politiek redacteur van NRC Handelsblad. Deze correspondentie is ontstaan naar aanleiding van het afscheid van het tv-kunstprgramma Beeldenstorm van Henk van Os. Zoon Pieter spreekt daar over 'de drang tot godsdienst' van zijn vader. Aanvankelijk verwonderd gaat deze daarop zijn leven, dat door zijn achtergrond en zijn vak kunstgeschiedenis is doordrongen van het christendom, en zijn zienswijzen op dit terrein na. De zoon is opgevoed in een seculiere samenleving. Ze openbaren hun ervaringen, waaronder mystieke, hun gevoelens, ook die rond de plotselinge dood van Henks zusje en de dramatische dood van zijn zoon Wouter, Pieters broer. Ze krijgen beter inzicht in wat de ander raakt, de zoektocht gaat via het leven, niet via kennis. Vlot, toegankelijk en levendig geschreven. Inhoudelijk voor velen van gelijksoortig nivea…Lire la suite

Suggestions