Livre
Néerlandais

De baanbreker

Henning Mankell (auteur)
Een Zweedse springstoffenexpert, die na een ernstig ongeluk er weer in slaagde zijn oude leven op te pakken, kijkt na zijn pensionering terug op zijn leven en op de ontwikkelingen in de Zweedse samenleving.
Titre
De baanbreker
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Bergsprängaren
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2019 | Autres éditions
224 p.
Date de sortie
01-05-2019
ISBN
9789044541724 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het debuut van een maoïst

Roman. Henning Mankell werd beroemd als misdaadschrijver. Zijn debuut was andere koek: een geëngageerde experimentele roman. De baanbreker is pas nu vertaald.

De Zweedse auteur Henning Mankell (1948-2015) was een geëngageerde wereldburger. Als jonge kerel was hij een tijdje maoïst en liep hij mee in alle betogingen tegen de conservatieve politieke elite. In 2010 was hij aan boord van een Zweeds schip dat hulpgoederen wilde afleveren aan de Palestijnen in de Gazastrook toen het werd geënterd door Israëlische commando's.

Mankell debuteerde in 1973, maar het zou nog tot 1991 duren voor hij Moordenaar zonder gezicht schreef, het eerste deel van de misdaadreeks over inspecteur Kurt Wallander die hem wereldberoemd zou maken. Via het werk van het Zweedse echtpaar Sjöwall en Wahlöö had hij ontdekt dat misdaadliteratuur een geschikt vehikel was om over complexe menselijke relaties en heikele maatschappelijke thema's als armoede, racisme en politiek gesjoemel te schrijven.

Mankells debuut De baanbreker werd pas nu vertaald. Het is een roman waarin het literaire experiment en de sociale di…Lire la suite

Tijdens zijn werk met springstoffen raakte de 23-jarige Zweed Oskar Johansson, geboren in 1888, ernstig gewond, maar na een lange periode van revalidatie pakte hij tot ieders verbazing zijn oude vak weer op. Inmiddels is hij met pensioen en woont hij ’s zomers in een oude legersauna op een van de eilanden voor de Zweedse kust, waar hij terugblikt op de gebeurtenissen van vroeger. Ondanks zijn handicap en de schrille armoede die hij heeft gekend, is hij tevreden over zijn leven. Het verhaal gaat heen en weer tussen 1911 en 1969 en de eerste hoofdstukken zijn fragmentarisch en vrij summier geschreven. In de latere hoofdstukken worden deze fragmenten nader ingevuld. Deze debuutroman uit 1973 van de auteur (1948-2015), die vooral bekend is geworden door de Wallander-reeks, is nooit eerder in het Nederlands vertaald. Zijn vermogen om met korte typeringen geloofwaardige karakters te creëren is in zijn debuut al duidelijk aanwezig, evenals zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. Het verha…Lire la suite

À propos de Henning Mankell

Henning Mankell, né le 3 février 1948 à Stockholm et mort le 5 octobre 2015 à Göteborg est un romancier et dramaturge suédois. Il est particulièrement connu comme l'auteur d'une série policière ayant pour héros l'inspecteur Kurt Wallander du commissariat d'Ystad, une ville de Scanie proche de Malmö, dans le sud de la Suède. Mankell a également publié des ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Origines familiales et jeunesse

Ses parents ont divorcé alors qu'il avait un an. Sa mère partie, il est élevé par son père, juge d'instance. Il grandit à Sveg dans le comté de Jämtland et à Borås .

À seize ans, il part en stop pour Paris…En lire plus sur Wikipedia