Autobiografie van een in 1931 tot levenslange dwangarbeid in Frans Guyana veroordeelde Parijzenaar, die - na diverse mislukte uitbraakpogingen en verblijf in een aantal onvoorstelbaar slechte gevangenissen - na 13 jaar definitief wist te ontsnappen en een veilig onderkomen vond in Venezuela.
Titre
Papillon
Auteur
Henri Charrière 1906-1973
Traducteur
Yves Van Domber
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Édition
32
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2010 | Autres éditions
543 p. : ill.
ISBN
9789029085915 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 31 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1973, vier jaar na het verschijnen van de autobiografie, brengt Franklin J. Schaffner het verhaal van Papillon (= Henri Charrière) op het witte doek. Het script van Dalton Trumbo en Lorenzo Semple jr. is vrij rudimentair, het schetst zeer oppervlakkig de belevenissen van de verbannen Fransman en heeft nauwelijks aandacht voor de psychologische aspecten van de gevangenschap. Schaffner richt zijn camera op de meest spectaculaire gebeurtenissen, stelt ze zo afschuwwekkend mogelijk voor en gaat dan verder met de verhaallijn. Kortom, om een idee te krijgen van de feiten en hun gevolgen voor de ten onrechte veroordeelde Papillon kan je je beter wenden tot het boek.

Het verhaal begint op de rechtszaak, Papillon wordt veroordeeld tot levenslang en komt terecht in een strenge gevangenis waar hygiëne en comfort van ondergeschikt belang zijn, om niet te zeggen totaal afwezig. Met enkele lotgenoten hoopt hij op een overplaatsing naar Frans Guyana, waar ze misschien meer kans hebben om t…Lire la suite
In 1931 werd Papillon, de bijnaam van de schrijver die hij dankte aan een vlindertatoeage, veroordeeld wegens een moord die hij niet gepleegd had, tot levenslange dwangarbeid. Gedurende de dertien jaar die hij vastgezeten heeft ontsnapte hij 9 keer, de laatste keer voorgoed, waarna hij in Venezuela een veilig onderkomen vond. Het authentieke verhaal van zijn ongelooflijke en verbijsterende belevenissen leest men in een adem uit. Hij ontsnapte uit de onvoorstelbaar slechte dwangarbeiderskampen van Frans Guyana en zelfs - als eerste - van het beruchte Duivelseiland. Een avonturenroman zonder weerga geschreven in een eenvoudige maar boeiende stijl; zwakke vertaling. Ook succesvol verfilmd. Paperback, zeer kleine druk.

À propos de Henri Charrière

CC BY-SA 4.0 - Image by Pablo Jarrìn

Henri Charrière, dit « Papillon », est un ancien bagnard, né le 16 novembre 1906 à Saint-Étienne-de-Lugdarès en Ardèche et mort le 29 juillet 1973 à Madrid en Espagne. Il a été rendu célèbre par son ouvrage Papillon, écrit en 1969, qui se présente comme autobiographique mais ne l'est que partiellement.

Biographie

Henri Antonin Charrière est né dans une famille d'instituteurs, Joseph et Marie-Louise, originaires de Gras et de Saint-Marcel-d'Ardèche, installés dès leur mariage à Saint-Étienne-de-Lugdarès, finalement mutés en 1909, à Pont d'Ucel (où il grandira).

Le 7 octobre 1917, sa mère meurt d'une maladie contagieuse contractée auprès des blessés indo…En lire plus sur Wikipedia