Livre
Néerlandais
Een bankier krijgt te maken met dubieuze internationale geldtransacties.
Sujet
Banken, Relaties
Titre
De bankier
Auteur
Henri Van Nieuwenborgh
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Maastricht: Boekenplan, 2012
302 p.
ISBN
9789086662722 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 10 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Carrièretijger Steven is een jonge succesvolle bankier die er op wonderbaarlijk wijze in slaagt als een volleerd koorddanser door de bankenwereld te navigeren. De zorgeloze dertiger stapt fluitend door het leven, tot hij zijn oog laat vallen op collega Karolien, de vrouw van zijn dromen, maar ook die van haar Ierse vriend. Ook in de bankwereld rommelt het voor Steven. Een gewaagde sprong in de Nigeriaanse olie-industrie bezorgt hem kopzorgen. Een oude klant uit de textielindustrie zit in slechte papieren. En dan is er nog de dubieuze ondernemer Leon Deckers, wiens zaakjes twijfel oproepen bij onze protagonist. De problemen stapelen zich op en Steven begint zich steeds meer vragen te stellen bij zijn werk, zijn keuzes en zijn leven.
De bankier opent sterk. Henri Van Nieuwenborgh begint onmiddellijk met het weven van een complex web van personages en verhaallijnen. De bonte cast van collega’s en klanten – de breugeliaanse vleesbaron Jos Van Aerde, textielindustrieel Philippe…Lire la suite
Hoofdpersoon is de bankier Steven (zonder achternaam). Er zijn vier uiteenlopende verhaallijnen die aan het eind samenkomen. Ze handelen over dubieuze internationale geldtransacties. Ook leren wij het liefdesleven van Steven kennen. Het spannendste verhaal, waarin de IRA een rol speelt, is gesitueerd in Noord-Ierland. Debuut van een Vlaamse oud-bankier, maar eigenlijk debuteerde hij al in 1997 met ‘Bankroof zonder geweld’; dat boek moest uit de handel worden genomen, wilde de auteur zijn baan op de bank kunnen behouden. De auteur heeft zonder twijfel kennis van zaken en ook wel een aardige manier van schrijven, maar spannend wordt het zelden. Kleine druk.