Livre
Néerlandais

Narziss en Goldmund : een vertelling

Hermann Hesse (auteur), Pé Hawinkels (traducteur)
In de late Middeleeuwen krijgt in de relatie tussen twee totaal verschillende mannen het conflict tussen ascese en de zinnelijkheid gestalte.
Sujet
Kunstenaars
Titre
Narziss en Goldmund : een vertelling
Auteur
Hermann Hesse
Traducteur
Pé Hawinkels
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Narziss und Goldmund
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017 | Autres éditions
397 p.
ISBN
9789023482741 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 49 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De eerste zin van Narziss en Goldmund neemt een halve bladzijde in beslag. Wie echter dit typisch barokke Duitse proza aan het begin van de tekst doorworstelt, wordt al gauw beloond met een schitterend verhaal. Dit is een bildungsroman, maar even goed een avonturenverhaal, een liefdesstory en een kunstenaarsroman.

Herman Hesse (1877-1962) vertelt het verhaal van Goldmund die als jongen aan het begin van de 13e eeuw door zijn vader naar de strenge kloosterschool Mariabronn wordt gestuurd. Daar ontmoet hij de jonge monnik Narziss en de twee worden vrienden, hoewel ze in zowat alles tegengesteld blijken te zijn. Goldmund is helemaal niet geschapen voor het rigide ascetische leven vol wetenschap en gebed dat de broeders leiden. Als hij dat met behulp van Narziss inziet, vlucht hij en trekt de wijde wereld in. Hij zwerft rond en geeft zich over aan een liederlijk leven vol nieuwe indrukken en erotiek. Talrijk zijn de vrouwen die hij verovert en dan weer verlaat, even talrijk …Lire la suite
Een van de bekendste werken van de Duits/Zwitserse auteur (1877-1962), die met name in de jaren '60 inspiratiebron was voor jongeren en die in 1946 de Nobelprijs ontving. Op het seminarie Mariabronn wordt in de late middeleeuwen de ascetische denker Narziss geconfronteerd met de zinnelijke gevoelsmens Goldmund. De confrontatie groeit uit tot een vriendschap voor het leven. Knap lopen avonturen over in diepzinnige gesprekken, en omgekeerd. Op meeslepende wijze vertelt de schrijver over de ontmoeting en lotgevallen van deze twee hoofdpersonen, die karakterologisch elkaars tegenpool zijn en aldus twee polen in het menselijk bewustzijn verbeelden. Kleine druk.

À propos de Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse, né le 2 juillet 1877 à Calw dans le royaume de Wurtemberg (Empire allemand) et mort le 9 août 1962 à Montagnola (Suisse), est un romancier, poète, peintre et essayiste allemand puis suisse. Il obtint le prix Bauernfeld en 1905, le prix Gottfried Keller en 1936 et, en 1946, le prix Goethe ainsi que le prix Nobel de littérature.

Biographie

Enfance et jeunesse

Hermann Karl Hesse est issu d'une famille de missionnaires chrétiens de confession protestante. Ses parents furent tous deux engagés pour la Mission de Bâle en Inde, où sa mère, Marie Gundert, était née en 1842. Son père, Johannes Hesse, né en 1847 dans la famille d'un médecin, était d'origine germano-balte et la famille véc…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque