Wanneer Bordeaux eind jaren vijftig nog steeds worstelt met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog wordt het net om een foute politiecommandant steeds strakker aangehaald.
Titre
Altijd oorlog
Auteur
Hervé Le Corre
Traducteur
Marga Blankestijn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Après la guerre
Éditeur
Amsterdam: Xander Uitgevers, [2017] | Autres éditions
518 p.
ISBN
9789401607124 (ISBN sticker, paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

DE TOL VAN SMEERLAPPERIJ

In Bordeaux is halverwege de jaren vijftig de oorlog nog niet voorbij. Een dood gewaande man begint aan een woeste wraakoefening en in Algerije broedt alweer de volgende oorlog. Altijd oorlog werd niet voor niets bekroond als beste Europese thriller.

Politiecommissaris Albert Darlac is een grote smeerlap, en al helemaal voor de Joden, communisten en verzetslieden in het Bordeaux van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Weinig mannen zijn ‘zo grof, zo eigenzinnig, zo vals als een beroerte’. Darlac helpt razzia’s te organiseren en zorgt ervoor dat complete gezinnen naar de kampen worden afgevoerd. Nadat de vrachtwagens zijn vertrokken, begint hij de lege appartementen systematisch leeg te roven.

Na de oorlog is hij nog steeds op post, en hij is lang niet de enige politieman die tijdens het Vichyregime zijn ‘plicht’ heeft gedaan. Darlac weet hoeveel mannen net op tijd van kamp zijn veranderd. Hebzuchtige dienders zoals hij, maar ook hogere ambtenaren die, toen ze in 1943 het tij zagen keren, nog snel een paar heldendaden hebben verzonnen of een handvol Joden hebben gered.

Darlac, die nooit angst kent, krijgt tien jaar na de oorlog de niet mis te verstane boodschap dat hij voor…Lire la suite

In het Bordeaux van 1959 zijn de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog overal nog merkbaar: de politie is corrupt, collaborateurs worden vermoord, mensen zijn op hun hoede. Daniel (20), wiens ouders zijn omgekomen in Auschwitz, is opgevoed door vrienden van hen en gaat vechten in de Algerijnse Oorlog. De foute commandant Darlac voelt het net van iemand die wraak op hem komt nemen (wegens verraad) steeds dichter aantrekken; de geschiedenis van deze persoon staat in zes intermezzo’s. Dit complexe verhaal vol drank en hoeren wordt minutieus, staccato en in grove woorden verteld in de tegenwoordige tijd, wat bijdraagt aan de couleur locale. Het duurt lang voor de lezer, die meer weet dan de verhaalfiguren, verbanden legt en snapt welke kant het op gaat, maar het geheel zit heel knap in elkaar. De spanning zit vooral in de vraag wat Darlac heeft gedaan dat hij deze wraak verdient. Er is ruim aandacht voor de sociaalpsychologische gevolgen van oorlogen. Bevat rare zetfouten. Met zeven noten m…Lire la suite

À propos de Hervé Le Corre

Hervé Le Corre, né le 13 novembre 1955 à Bordeaux, est un auteur de roman policier.

Biographie

Hervé Le Corre fréquente le lycée Michel-Montaigne, où il obtient son baccalauréat, série littéraire, en 1972. Il suit ensuite des études de Lettres à l'Université Bordeaux Montaigne

Professeur de lettres dans un collège de Bègles, il est un lecteur passionné entre autres de littérature policière. Il commence à écrire sur le tard à l'âge de 30 ans des romans noirs et connaît un succès immédiat.

Son écriture, le choix de ses personnages, l'atmosphère assez sombre de ses livres le placent d'entrée parmi les auteurs français les plus noirs et les plus primés du roman policier hexagonal. Ses romans ont été primés à de nombreuses reprises.

Engagement politique

En 2012, il soutie…En lire plus sur Wikipedia