Livre
Néerlandais

Groot of klein?

Hervé Tullet (auteur)

Groot of klein?

Public cible:
0-2 ans et plus
Een hongerige rode vis smult van de kleine visjes in de zee en wordt steeds groter. Maar is hij echt wel zo groot? Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, kleurrijke illustraties en trapsgewijs uitgesneden pagina’s. Vanaf ca. 2 jaar.
Titre
Groot of klein?
Auteur
Hervé Tullet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Petit ou grand?
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Oogappel, 2015
[20] p. : ill.
ISBN
9789002258541 (hardback)
Placing suggestion
Tegenstellingen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 41 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een hongerig rood visje zwemt in zee. Hij kan daar volop voedsel vinden want er zwemmen heel wat kleine visjes rond - die hij dan ook met veel plezier opeet. Hoe meer visjes hij eet hoe groter hij wordt en je ziet de vis groeien, compleet met tanden, tot hij bijna een volledige dubbele bladzijde beslaat. Totdat hij plotseling, gezien vanuit een andere invalshoek, een klein, heel gewoon visje blijkt te zijn. Het thema groot-klein wordt in dit hardkartonnen oblong prentenboek op een originele manier in beeld gebracht, door de trapsgewijs, steeds ruimer afgesneden pagina's. Peuters worden uitgedaagd om die transformatie te verklaren. Voor jonge peuters kan dit nog een probleem zijn, maar die kunnen wel actief meedoen met de geluiden 'mmm...' en 'njam!' die afwisselend (als enige tekst) in de illustraties zijn gedrukt. De duidelijke illustraties met zwartomlijnde figuren zijn getekend tegen een felblauwe achtergrond van water, met aan de onderkant een reepje gele zeebodem. Op de bodem lig…Lire la suite

Groot of klein?

Een vis komt allemaal kleinere visjes tegen. De grote vis eet ze op en wordt groter en groter. Of toch niet? Plots is hij weer heel klein omdat er een veel grotere man hem probeert te pakken. Dit boek is bedoeld om het verschil tussen groot en klein te verduidelijken, maar men is hier niet in geslaagd. De afgesneden pagina's worden steeds groter en groter maar kunnen niet het effect waarmaken dat wordt beoogd. De illustraties zijn verwarrend omdat de handen van de mens eerst kleiner zijn dan de vis en op de volgende bladzijde plots enorm groot. Bovendien zijn de tekeningen slordig, niet expressief en saai. De tekst bestaat uit mmmm en njam die dan expressief zou moeten voorgelezen worden. Maar hoe doe je dat met een expressieloze vis? Een boekje dat niet aanspreekt, noch door de tekeningen, noch door het verhaal.


À propos de Hervé Tullet

Hervé Tullet né le 28 juin 1958 à Avranches (Manche) est un illustrateur et auteur de livres français pour la jeunesse.

Biographie

Après avoir fait des études d'arts plastiques et d'arts décoratifs, Hervé Tullet est directeur artistique dans la communication et la publicité pendant une dizaine d'années.

En 1989, Hervé Tullet commence à faire des illustrations pour la presse en France et à l'étranger.

Il publie son premier livre pour enfants en 1994 (Comment papa a rencontré maman, Hachette, 1994) tout en poursuivant son travail comme illustrateur.

Il est auteur-illustrateur de plus de 80 titres. Il voyage beaucoup en France et à l'étranger pour la promotion de ses livres et l'animation d'ateliers réunissant parfois plusieurs centaines de personnes et reposant sur les mêmes principes d'imagination et de créa…En lire plus sur Wikipedia