Autobiografie van de Britse schrijfster (1952- ).
Titre
De geest geven
Auteur
Hilary Mantel
Traducteur
Gerda Baardman Anne Jongeling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Giving up the ghost
Éditeur
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2022 | Autres éditions
239 p.
ISBN
9789493169791 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mantel ontmantelt Mantel

Hilary Mantel, De geest geven, Atlas Contact, 256 p., 21,99 euro. Vertaling Gerda Baardman. MEMOIRES. Met dezelfde genadeloos-heid als waarmee ze historische figuren als Thomas Cromwell aan een autopsie onderwerpt, fileert Hilary Mantel haar eigen leven in haar net vertaalde memoires De geest geven.

Toen Giving up the Ghost in 2003 in het Engels verscheen, was de Britse met Ierse katholieke roots nog geen Dame, en was ze nog niet de eerste vrouwelijke schrijfster die er twee keer op rij in slaagde de Booker Prize te winnen.

Intussen is de plot van haar leven haast zo bekend als die van de personages die haar historische romans bevolken: van het moment dat haar moeder met haar minnaar ging samenwonen (Mantel is de naam van haar stiefvader), tot haar hobbelige rechtenstudies, verblijven in Botswana en Saudi-Arabië, en twee huwelijken met dezelfde man.

Schrijven is uiteraard een van de rode draden in het verhaal Mantel, maar de chronische en ondraaglijke pijn die veel te laat gediagnosticeerd werd als endometriose is dat ook. De ziekte zorgde er niet alleen voor dat de auteur nooit zou kunnen kiezen al dan niet kinderen te krijgen, maar zadelde haar ook op met een hormonenkuur die ertoe leidde dat ze zichzelf ook fysiek …Lire la suite

Meer gynaecologen dan minnaars

Het is nog even wachten op het derde deel van Hilary Mantels Thomas Cromwell-trilogie. Gelukkig is er tussendoor een uitmuntende autobiografie van de gevierde Britse schrijfster. 

Als kind kreeg Hilary Mantel een magische lei waarop ze kon schrijven zonder dat iemand meelas: achteraf wiste ze de woorden. Groot was haar verbijstering toen ze ontdekte dat de krassen die haar pen maakte niet volledig verdwenen, dat ze zichtbaar bleven bij de juiste lichtinval. Een gruwelijke vaststelling voor een kind dat behoefte had aan privacy, dat op school alle moeite moest doen om haar gedachten in stand te houden. Deed je dat niet, dan 'kon je uitgewist worden', zo schrijft Mantel in De geest geven. Ze verbleef graag in de buurt van de denkers om zich vast te hechten 'aan die warme, gonzende, stroperige aandachtsspanne'. Helaas, op school in Hadfield, niet ver van Manchester, heersten weinig verlichte, autoritaire geesten. Daar maakte de toen zesjarige Hilary voor het eerst kennis met het mechanisme van de macht, een van haar grote thema's.

De smaak van bijen

De geest geven laat op vele manieren zien hoe Mantel,…Lire la suite

Vijf delen en epiloog bevat deze autobiografische roman uit 2003 - nu voor het eerst in het Nederlands - van Hilary Mantel (1952). Qua tijdsstructurering is het boek als een soort raamvertelling opgezet. Mantel had Ierse voorouders, ze groeide op in Derbyshire - sfeervol is het Engelse platteland beschreven - in een arm, gebroken, rooms-katholiek gezin. Kreeg de kans om te studeren (rechten), trouwde, scheidde en trouwde later met dezelfde man; werkte aan een groot literair oeuvre en woonde lang in het buitenland (Afrika en Arabië). Ondragelijke pijnen verwoestten haar leven; zij slikte overmatig medicijnen en ging in psychotherapie. Het gemis aan kinderen ervoer ze als schrijnend en haar literaire reputatie, die zij gaandewijs veroverde, kon daar nauwelijks tegenwicht tegen bieden. Voorbije mensen, een kat, een kind dat zij niet gekregen heeft, vormen voor deze suggestibele vrouw de geesten met wie zij het te stellen heeft. Een eerlijk boek, in evocatieve stijl geschreven, maar wel n…Lire la suite

À propos de Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel née le 6 juillet 1952 à Glossop, est une romancière britannique. Elle a écrit également des nouvelles et des articles de critique littéraire.

Biographie

Hilary Mantel grandit à Glossop dans le Derbyshire dans une famille catholique. Lorsque ses parents se séparent, elle part vivre avec sa mère dans le Cheshire et ne revoit jamais son père. Elle fait sa scolarité dans une école catholique puis étudie à la London School of Economics et à l'université de Sheffield.

Dès l'adolescence, elle souffre d'endométriose. Après son mariage, elle voyage en Afrique avec son mari géologue. A 27 ans, elle subit une première opération où on lui retire utérus et ovaires. D'autres opérations suivent au fil des années.

Ses livres publiés depuis 1985 relèvent du genre de l’autofiction ou du roman historique. Elle a été la l…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions