Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De tas van de leraar : een liefdesverhaal

Hiromi Kawakami (auteur), Luk Van Haute (traducteur)

De tas van de leraar : een liefdesverhaal

Genre:
Een vereenzaamde vrouw van veertig en een gepensioneerde leerkracht komen er gaandeweg achter dat ze meer gezamenlijke interesses en karaktertrekken hebben dan ze in eerste instantie dachten.
Sujet
Liefde, Japan
Titre
De tas van de leraar : een liefdesverhaal
Auteur
Hiromi Kawakami
Traducteur
Luk Van Haute
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Sensei no kaban
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2010 | Autres éditions
191 p.
ISBN
9789045015705 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tsukiko en Sensei ontmoeten elkaar in een kroeg in Tokio. Twintig jaar eerder was Sensei Tsukiko's leraar Japans, en ondanks het grote leeftijdsverschil klikt het wonderwel tussen hen. Vroeger in school boterde het helemaal niet tussen hen, en nu zoeken ze elkaars gezelschap spontaan op. Niet dat ze elkaar veel te vertellen hebben; ze genieten liever van de lekkere hapjes die ze bestellen of van enkele glazen sake of bier. Na enkele kroegavonden gaat Tsukiko een eerste keer mee naar Sensei's flat. Het is er wat rommelig en de hoeken van de kamers zijn gevuld met spullen die Sensei om allerlei redenen bijhield: theekannetjes, oude batterijen en andere aandenkens. Het contrasteert met Sensei's kalmte in alle mogelijke situaties, zijn aandacht voor de etiquette en de nauwgezetheid waarmee hij steeds zijn boekentas meedraagt. Gaandeweg leren de twee elkaar beter kennen, en worden de toevallige ontmoetingen voorzichtig aangevuld met afspraken. Ze gaan samen met vrienden een keer paddenstoe…Lire la suite
De Japanse schrijfster (1958) weet in deze eerste in het Nederlands vertaalde roman op buitengewoon gevoelige wijze de ontluikende liefde tussen Tsukiko (een vereenzaamde vrouw van net geen veertig) en een gepensioneerde leerkracht te beschrijven. Allebei komen ze er gaandeweg achter dat ze meer gezamenlijke interesses en karaktertrekken hebben dan dat ze in eerste instantie aan zichzelf en aan elkaar hadden willen toegeven. Het tempo waarmee de liefde openbloeit, ligt ogenschijnlijk laag: Tsukiko en haar oudere geliefde hebben dan ook te veel meegemaakt om zich zomaar te laten meevoeren. Doch de subtiel opgezette spanningsboog en het gemak waarmee Kawakami de lezer laat inleven in Tsukiko’s gevoelens, maken dat de roman leest als een trein. Existentiële twijfels, tegenstrijdige gevoelens en de gevolgen van jarenlange eenzaamheid worden op een integere, tedere en sobere manier onder woorden gebracht. Kawakami sneed als een volleerd chirurg alle ballast uit haar boek weg en hield enkel…Lire la suite

À propos de Hiromi Kawakami

Hiromi Kawakami (川上 弘美, Kawakami Hiromi, née le 1er avril 1958) est une romancière, critique littéraire et essayiste japonaise née à Tokyo.

Biographie

Hiromi Kawakami est née à Tokyo le 1er avril 1958. En 1980, elle est diplômée de biologie de l'université pour femmes d'Ochanomizu.

En 1994, elle reçoit le premier prix Pascal des jeunes auteurs de nouvelles (パスカル短篇文学新人賞) pour sa première nouvelle Kamisama (Dieu).

Elle est récompensée en 1996 par le Prix Akutagawa pour sa nouvelle Hebi o f…En lire plus sur Wikipedia