Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Nakano's handel in oude rommel

Hiromi Kawakami (auteur), Luk Van Haute (traducteur)
Een rommelig tweedehandswinkeltje in Tokio wordt bemand en bezocht door markante types.
Sujet
Japan, Tokio, Relaties
Titre
Nakano's handel in oude rommel
Auteur
Hiromi Kawakami
Traducteur
Luk Van Haute
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Furudogu Nakano shoten
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2011
237 p.
ISBN
9789045046150 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hiromi Kawakami (°1958) is auteur van meer dan een dozijn romans en verschillende verhalenbundels. Met De tas van de leraar (Sensei no kaban) won ze in 2001 de Tanizakiprijs, een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen in Japan. Het was lang niet haar eerste en enige prijs. In 1996 kreeg ze al de Akutagawaprijs (de belangrijkste bekroning voor nieuw literair talent) en intussen is ze ook zelf lid van de jury voor die prijs, een bewijs van haar huidige status in de literaire wereld. De tas van de leraar was in 2009 de introductie van Kawakami’s werk in het Nederlands taalgebied. Het boek werd vrijwel unaniem lovend ontvangen. Ook de mangaversie door Jirō Taniguchi is ondertussen vertaald naar het Nederlands onder de titel De tedere jaren. 
De verhalen van Kawakami karakteriseren is niet zo gemakkelijk. Het zijn absoluut geen spectaculaire, wilde avonturen, en verbale stunts en geweldige dramatische ontwikkelingen of andere speciale effecten…Lire la suite
De Japanse schrijfster (1958) laat een in esssentie bescheiden liefdesverhaal tot een subtiel-komische zedenschets van het alledaagse leven uitgroeien. Ze maakt daarbij gebruik van een dynamische locatie: een rommelig tweedehandswinkeltje, uitgebaat door de ietwat vreemde Nakano. De handel in rommel is bij uitstek geschikt om een hele rits kleurrijke figuren en situaties op te voeren en al doende commentaar te leveren op de Japanse samenleving. Nog meer dan bij haar eerder vertaalde roman ‘De tas van de leraar’ injecteert de auteur een dosis humor. Plot en handelingen van de protagonisten (die naar Japanse normen een beetje aan de zijlijn van de consumptiemaatschappij staan) houdt ze daarbij bewust eenvoudig. Kawakami schrijft op zo’n minimale wijze dat het bijna vrijblijvend wordt, maar verliest gelukkig nergens haar literaire ambities. Aan gewone voorvallen en ongekunstelde beschrijvingen heeft ze voldoende om realistische personages tot leven te wekken die met hun herkenbare emotie…Lire la suite

À propos de Hiromi Kawakami

Hiromi Kawakami (川上 弘美, Kawakami Hiromi, née le 1er avril 1958) est une romancière, critique littéraire et essayiste japonaise née à Tokyo.

Biographie

Hiromi Kawakami est née à Tokyo le 1er avril 1958. En 1980, elle est diplômée de biologie de l'université pour femmes d'Ochanomizu.

En 1994, elle reçoit le premier prix Pascal des jeunes auteurs de nouvelles (パスカル短篇文学新人賞) pour sa première nouvelle Kamisama (Dieu).

Elle est récompensée en 1996 par le Prix Akutagawa pour sa nouvelle Hebi o f…En lire plus sur Wikipedia