Prozavertaling van de beide Oud-Griekse epische heldendichten.
Titre
Ilias & Odyssee
Auteur
Homerus
Traducteur
M.A. Schwartz
Langue
Néerlandais
Langue originale
Grec ancien (jusqu'à 1453)
Titre original
Ilias en Odysseia
Titre parallèle
Ilias en Odyssee
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018 | Autres éditions
680 p.
ISBN
9789025304164 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 21 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uitgeverij Athenaeum houdt van M.A. Schwarz' Homerusvertaling en dat is de laatste jaren duidelijk geworden. Vier jaar na de stijlvolle jubileumuitgave, die nog steeds verkrijgbaar is, zijn de twee homerische epen alweer van een nieuw paperbackjasje voorzien. De Ilias en de Odyssee zijn ook afzonderlijk verschenen in de degelijke 'Salamander Klassiek'-pocketreeks. Nu uitgeverij Arbeiderspers de al even prestigieuze vertaling van H.J. de Roy van Zuydewijn wat laat doodbloeden, lijkt Schwarz meer dan ooit de logische keuze voor wie Homerus wil gaan lezen.

De verhalen zijn bekend. De Ilias vertelt 51 dagen uit het laatste jaar van de Trojaanse oorlog, de tijd tussen de ruzie om een meisje en de begrafenis van Hektor, vijand bij uitstek. De Odyssee is het kaderverhaal waarin de Griek Odysseus vertelt over zijn reis naar huis na de oorlog. Tijdloze verhalen door hun thema's: wrok en misnoegdheid in het eerste, listige intelligentie en trouw in het tweede …Lire la suite
Verzorgde, inhoudelijk ongewijzigde herdruk van de bundeling van de bekende Homerus-vertalingen van Schwartz. Na een korte inleiding worden de Ilias (de verovering van Troje) en de Odyssee (de zwerftochten van Odysseus) volledig vertaald. De epische poëzie van Homerus (8ste eeuw v. Chr.) is omgezet in vlot leesbaar en mooi Nederlands proza. Bovendien is de vertaler erin geslaagd dicht bij de originele tekst te blijven, zodat ook de lezer die de Griekse tekst nooit gelezen heeft, een zeer goede indruk van de sfeer van dit grootse Griekse heldendicht krijgt. Kleine druk.

À propos de Homerus

Homère (en grec ancien Ὅμηρος / Hómēros, « otage » ou « celui qui est obligé de suivre ») est réputé avoir été un aède (poète) de la fin du VIIIe siècle av. J.-C. Il était simplement surnommé « le Poète » (ὁ Ποιητής / ho Poiētḗs) par les Anciens. Les deux premières œuvres de la littérature occidentale que sont l’Iliade et l’Odyssée lui sont attribuées.

Il est difficile de dire aujourd'hui si Homère a été un individu historique ou bien une identité construite, un personnage conceptuel, et s'il est bien l'auteur des deux célèbres épopées qui sont au fondement de la littérature occidentale. D'où les enjeux de la question ho…En lire plus sur Wikipedia