Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De schaking van een prinses : de 100 liefdesgedichten

De schaking van een prinses : de 100 liefdesgedichten

Keuze uit eigen werk van de Vlaamse dichter (1920).
Sujet
Liefde
Titre
De schaking van een prinses : de 100 liefdesgedichten
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Tielt]: Lannoo, 2003
162 p.
ISBN
90-209-5267-6

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Liefdesgedichten zijn in, dat is nooit anders geweest; poëziebloemlezingen zijn succesrijk. De combinatie van beide ingrediënten moet dus wel aanslaan, heeft de uitgever van dit kleine, maar charmante boekje allicht gedacht. Bij de nog steeds miskende dichter Hubert van Herreweghen was men evenwel aan het juiste adres. Waar de vroege Van Herreweghen nogal tobberig was over de raadsels van de vrouw en over het samenleven van mensen, is de dichter met de jaren steeds uitbundiger geworden in zijn schilderingen van kleine extatische momenten. Merkwaardig is wel dat de gedichten hier door elkaar worden geplaatst, niet in een chronologische maar in een thematische ordening, en dat de eerder gepubliceerde verzen samengaan met een groot aantal nieuwe teksten. Het resultaat is echter verrassend en poëtisch bijzonder sterk. Van Herreweghen weet immers, zeker in zijn recentere werk, een speelse zegging en een onnavolgbaar gevoel voor ritme en klank te paren aan een grote poëtische intensiteit. J…Lire la suite
De eerste gedachte bij het lezen van de ondertitel 'De 100 mooiste liefdesgedichten' is: weer een bloemlezing, veel stemmen over één thema. Het is echter anders, hier klinkt slechts één stem. De Vlaamse dichter (1920) koos uit zijn sinds de oorlog gepubliceerde dichtbundels de helft van deze liefdesgedichten, de andere helft werd niet eerder in boekvorm gepubliceerd. Hij heeft afgezien van de chronologische volgorde om kleine reeksen samen te stellen. Zo kan een gedicht uit zijn debuutbundel aangetroffen worden aan het eind van de verzameling. Er is dus geen duidelijke ontwikkelingslijn van zijn poëzie te volgen, noch een liefdesloop in het groot. Wel geven de negen reekjes steeds een ander zicht: het openbarende van de eerste liefde, als ook na verrukkingen het besef wederzijds een geheim te blijven, en ook de ouderdomsbeleving ervan. Dit gebeurt uiteraard in diverse vormen en op verschillende toonhoogten en niveaus. Een sterk geheel (11 pag.) is 'Chloë en Daphnis, een bruiloftslied'…Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie