Livre
Néerlandais

Een Brussels tuintje

Keuze uit eigen werk van de Vlaamse dichter (1920- ).
Sujet
Brussel
Titre
Een Brussels tuintje
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: P, 1999
65 p. : ill.
ISBN
90-73214-72-6

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een Brussels tuintje brengt de dichter Van Herreweghen (geb. 1920) ten voeten uit op de voorgrond. De bundel brengt zowel ouder (grotendeels ongebundeld) werk als gloednieuwe gedichten. Het valt op hoezeer Van Herreweghen, over een halve eeuw dichterschap, zichzelf gelijk gebleven is; de ironische toon, de voorkeur voor meerstemmigheid en associatieve fragmenten, zijn grote meevoelen met de mens in zijn nietigheid, het blijven de kerncontouren van zijn poëtische productie. Leidraad in deze bundel -- die de ondertitel 'Een kroniek' voert -- vormt uiteraard de grote liefde van de dichter voor de grote stad Brussel, die als het ware één gigantische metafoor vormt voor de veelkantigheid die ook Van Herreweghen in zijn werk cultiveert. Meer dan wie ook demonstreert de dichter onophoudelijk hoe veelzijdigheid en polyfonie essentiële culturele waarden zijn. Deze bundel is, hoe kan het ook anders bij een vooraanstaand dichter, van harte aanbevolen. [Dirk De Geest]
In ons land zullen niet veel lezers de naam Hubert van Herreweghen kennen, en in Vlaanderen neemt het aantal zienderogen af. Toch was deze in Pamel geboren dichter (1920) pakweg veertig, vijftig jaar geleden een belangrijke auteur, die in 1961 zelfs de Staatsprijs voor Poëzie won. Met Brussel als uitgangspunt stelde hij een bloemlezing samen uit oud en nieuw eigen werk, die verluchtigd wordt door ijle pentekeningen van dochter Anne van Herreweghen. Zijn werk werd vaak geroemd vanwege de romantisch-classicistische kenmerken, nuchtere humor en melancholische sfeer en hoewel dat nog steeds een passende omschrijving is, zal de hedendaagse lezer veel gedichten eerder omschrijven als fraai verwoorde mijmeringen met vrijblijvende beelden en archaïsche wendingen als 'Ik ben de dienaar van de mussen, / gemeden door 't gevlerkt gedrocht / dat menig man bij nacht bezocht'. Misschien, hopelijk, overleven sommige gedichten van de verfijnde vakman Van Herreweghen de millenniumwisseling, maar die st…Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie