Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een lamentatie van de melaatse koning

Titre
Een lamentatie van de melaatse koning / Hubert van Herreweghen ; tek. Anne van Herreweghen
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Dessinateur
Anne Van Herreweghen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: P, 2005
83 p. : ill.
ISBN
90-77757-63-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 14 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hubert Van Herreweghen is onderhand 85 jaar oud, maar als dichter blijft hij even indrukwekkend als vanouds. Zijn jongste bundel bestaat uit een reeks van 45 hechte kwatrijnen, met al bij al een bijzonder beperkt aantal rijmklanken. Die zelf opgelegde tucht en schaarste wordt echter gecombineerd met een voldragen taalmeesterschap: de rijmen zijn soms onnadrukkelijk en elders dienen zij net om klemtonen te leggen, het ritme is hoogst functioneel en vrijwel perfect, klank en woordherhalingen creëren bij momenten een soort litanieachtige sfeer... Het lijkt in dit opzicht geen toeval dat Van Herreweghen ditmaal inspiratie zocht in het oudtestamentische verhaal van koning Uzzia van Juda. Na een heroïsch bestaan, een voorspoedige regering, grote bouwwerken en indrukwekkende militaire overwinningen, zondigde Uzzia uit overmoed door zelf wierook te branden in de tempel (een taak die voorbehouden was aan de priesters). Als gevolg daarvan werd hij gestraft met melaatsheid en beëindigde hij zijn…Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie

Suggestions