Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Kornoeljebloed : gedichten

* Melodieuze poëzie van een vaste waarde * Tijd en natuur centraal in 37 speelse en tegelijk diepgaande gedichten Hubert van Herreweghen publiceert al jaren werk van hoog niveau. In Kornoeljebloed zijn zes reeksen samengebracht van samen 37 gedichten. In de eerste staat de zee centraal. Verwondering over de weergave van het maritieme in de kunst (de marines van Permeke, de zee van Spilliaert, De v
Titre
Kornoeljebloed : gedichten
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2000
60 p.
ISBN
90-209-4192-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een kornoelje is een heester met rode fris-zure steenvruchten. Als het de bedoeling is geweest van Hubert van Herreweghen (Pamel, 1920) met deze titel te verwijzen naar zijn nieuwe gedichten of zichzelf, dan heeft hij een gelukkige keuze gemaakt. Zijn bundel kent genoeg variatie en biedt veel speelse momenten, opmerkelijk veel voor een dichter van 80! Bijna alle verzen uit de zes reeksen hebben hun wortels in de waarneming (vooral in natuurbeelden) en beschouwing en groeien door in een taal die zowel van vervoering als berusting getuigt: 'De tijd van lieven laven loven / de tijd van leven is voorbij / de tijd van lust en langen / de rode woede is stilgevallen'. De kwaliteit loopt flink uiteen, maar er zitten fragmenten bij die tot Van Herreweghens hoogtepunten behoren. Zijn dichterschap is een begrip in Vlaanderen, maar kon nooit veel lezers winnen in Nederland. 'Kornoeljebloed' zal daar ook geen verandering meer in brengen maar mag toch een boeiend moment in een waardige slotperiode …Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie