Van Herreweghen is de dichter van de dagelijkse verwondering. Observaties van eenvoudige dingen leiden tot gedichten die reflecteren over het leven en de positie van de mens daarin, ouderdom en levensvreugde, de nakende dood en de opstand daartegen, poëzie als levensinvulling. Daarbij bezigt Van Herreweghen een zeer muzikaal vers en bevestigt hij eens te meer zijn meesterschap over de taal, waarme
Titre
Webben & wargaren
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Narrateur
Diana Freys  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Webben en wargaren
Édition
2
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Durée
0:38
Éditeur original
P
Note
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 1 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hubert Van Herreweghen (1920) schrijft al meer dan een halve eeuw poëzie van hoog niveau, en heeft een positie verworven als een van de belangrijkste Vlaamse dichters. Zijn nieuwe dichtbundel Webben en wargaren (2009) consolideert die positie helemaal. Van Herreweghen is de dichter van de dagelijkse verwondering. Observaties van eenvoudige dingen leiden tot gedichten die reflecteren over het leven en de positie van de mens daarin, ouderdom en levensvreugde, de nakende dood en de opstand daartegen, poëzie als levensinvulling. Daarbij bezigt Van Herreweghen een zeer muzikaal vers ('Het deunt, het dreunt, het helt, het luidt, / ’t valt de inslag en de kering uit, / zie, naar de vloeite en naar de nop, / slaan tuiten neer en prijzen op.'). Van Herreweghen debuteerde in de tijd van het experiment, maar heeft steeds een weg gezocht tussen experiment en traditie. Met deze bundel bevestigt hij eens te meer zijn meesterschap over de taal, waarmee hij het gewone ongewoon weet te maken. Voor de …Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque