Livre
Néerlandais

Zie ik mezelf, ik ben een tak

In dit boek plaatst Anne van Herreweghen gedichten van haar vader Hubert naast haar pentekeningen. De titel van het boek ‘Zie ik mezelf, ik ben een tak’ is ontleend aan het gedicht Sedentair uit diens bundel Aardewerk. Met een voorwoord door Roger Henri Marijnissen. ANNE VAN HERREWEGHEN is schilder en tekenaar. Zij maakte 100 schrijversportretten in pen voor Dietsche Warande & Belfort en oo
Titre
Zie ik mezelf, ik ben een tak
Auteur
Hubert Van Herreweghen
Dessinateur
Anne Van Herreweghen
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: P, 2013
44 p. : ill.
ISBN
9789491455315 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 15 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hubert van Herreweghen blijft een van de belangrijkste levende dichters van ons taalgebied. Als vertegenwoordiger van de zogeheten bezettingsgeneratie van romantische classici, met tijdgenoten als Jos de Haes, Anton van Wilderode en Christine D'Haen die tijdens de Tweede Wereldoorlog debuteerden, is Van Herreweghen samen met Christine D'Haen de dichter die zijn werk het sterkst wist te vernieuwen. Literaire modes en mooipraterij zijn niet aan hem besteed, maar zijn oeuvre wist wel te evolueren van neoklassiek naar modern en eigentijds. Vandaag wordt hij als een postklassiek dichter gecatalogeerd, waarbij hij een spel van toon en tegentoon intensifieert en dynamiseert, maar vooral laat correleren met een bijzonder gevoel voor muzikaliteit. 
Van Herreweghen wist zijn werk steevast te herdefiniëren. Dat bleek al ten voeten uit in zijn 'Korte metten': gedichten van nauwelijks zeventien lettergrepen, 'een ademtocht lang', zoals hij ze omschreef. Het was toen al een behoorlijk grensver…Lire la suite

À propos de Hubert Van Herreweghen

Hubert van Herreweghen est un poète belge d'expression néerlandaise né à Pamel le 16 février 1920 et mort le 4 novembre 2016 à Dilbeek.

Il a écrit dans quelques revues littéraires, Dietsche Warande en Belfort notamment, a produit des émissions culturelles pour la BRT et a publié plusieurs anthologies poétiques en collaboration avec Willy Spillebeen.

Distinctions

L'Académie royale flamande de langue et de littérature a décerné en 1955 à Hubert van Herreweghen le prix Arthur Merghelynck pour la poésie.

En 2003, il a été décoré de l'Ordre du Lion flamand.

Bibliographie

Suggestions