In een gedegenereerde Vlaamse boerenfamilie ontstaat een bijzondere relatie tussen een stiefbroer en zijn stiefzuster.
Titre
De metsiers
Auteur
Hugo Claus
Postface
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Édition
31
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Autres éditions
150 p.
ISBN
9789023492429 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 47 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1950 debuteerde Hugo Claus als romancier met De Metsiers. Meer dan een halve eeuw na de publicatie ervan blijft het verhaal over mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven, aanspreken. De sombere visie die Claus in de roman verwoordt, sluit nauw aan bij de naturalistische sfeer die o.m. ook in het werk van Faulkner aanwezig is. Claus bewees meteen van bij zijn debuut (de roman werd overigens bekroond met de Leo J. Krijn-prijs die toentertijd werd toegekend aan veelbelovende debutanten) zijn ongemeen sterke taalkracht en zijn meesterschap in het hanteren van wisselende vertelperspectieven. Meteen al werd ook duidelijk dat, zoals Jean Weisgerber het verwoordde in zijn essaybundel Aspecten van de Vlaamse roman 1927-1960, "het oeuvre van Hugo Claus in wezen geen andere band heeft met de Vlaamse letterkundige traditie dan de taal waarin het is geschreven." [Jooris Van Hulle]
Deze reeds klassieke roman van de Vlaamse auteur geeft een goed beeld van een sfeer van dierlijkheid en ook zuiverheid in een milieu van outcasts. In Vlaanderen leven tijdens de oorlog de Metsiers buiten de samenleving. De achterlijke en soms lucide Bennie en Ana zijn samen opgegroeid als kinderen van verschillende vaders en een moeder. Zij zoeken heil bij elkaar tegen de jaloezie van Mon en Moeder, tegen de zweverige praat van Jules, de onbetrouwbaarheid van de dorpelingen en de onnozelheid van de Amerikaanse soldaat Jim Braddock. Ten slotte schiet Bennie deze - bij wijze van ongeluk - dood, waardoor de weg vrij blijft voor de zuivere en toch troebele relatie tussen twee verstotenen. Voor het eerst in de Nederlandse literatuur werd de verteltrant van Faulkner toegepast, zodat in korte hoofdstukken elke medespeler zijn visie op het zich voltrekkend drama weergeeft. Het boek is verfilmd.

À propos de Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Hugo Claus, né le 5 avril 1929 à Bruges et mort le 19 mars 2008 à Anvers, est un écrivain, poète, dramaturge, scénariste et réalisateur belge d'expression néerlandaise.

Biographie

Fils d'un imprimeur, Hugo s'enfuit de la maison paternelle et devient ouvrier saisonnier dans le nord de la France.

À Paris, Antonin Artaud devient pour lui un second père. Il participe à la révolution avant-gardiste de l'art d'après-guerre et fait partie du mouvement Cobra (1948-1951). Après un séjour en Italie où il apprend à connaître le milieu cinématographique, il retourne en Flandre et commence une carrière de romancier, poète, auteur dramatique, cinéaste et peintre.

À la fin des années 1960, Claus joue un rôle important dans le mouvement contesta…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque