Livre
Néerlandais

De dagdromer

Ian McEwan (auteur), Gijs Kast (dessinateur), Heleen Ten Holt (traducteur)
Als Peter uit het raam kijkt, ziet hij de meest wonderlijke fantasiee͏̈n. Soms lijkt het alsof hij in de huid van mens of dier kruipt. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
De dagdromer
Auteur
Ian McEwan
Dessinateur
Gijs Kast
Traducteur
Heleen Ten Holt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The daydreamer
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Harmonie, 2014 | Autres éditions
153 p. : ill.
ISBN
9789076168951 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het enige jeugdboek van de wereldberoemde auteur, waarin werkelijkheid en fictie als in een vlecht verbonden zijn met elkaar. Peter Fortuin is niet dom, hij is een dagdromer. Alles uit de werkelijkheid neemt hem mee op reis door een zevental dromen: o.a. de Slechte Pop die levend wordt en Peter aanvalt, Willem de kat die de rits in zijn buik opent en ‘van ziel wisselt’ met Peter, verdwijncrème die al smerend zorgt voor een onzichtbare vader, moeder en zus en wakker worden als een volwassene (of toch niet?). Iedere droom, ieder verhaal gaat op een verwarrende manier over grenzen van werkelijkheid en fictie heen – wat is waar en wat is niet waar? Herdruk met getekende prenten die evenveel vragen als gevoelens oproepen. Naast het grote aanbod van ‘gemakkelijk te verslinden’ boeken, een boek voor echte lezers, denkers en dromers. Vanaf ca. 12 jaar.

De dagdromer

De Britse auteur Ian McEwan is een grote naam in de literaire wereld, maar dan uiteraard vooral bij volwassenen. 'De dagdromer' is het enige boek dat hij schreef voor kinderen. Het dateert al van 1994, maar nu pas (2014) werd het ook naar het Nederlands vertaald.
Het gaat om een verhalenbundel rond een centraal personage: het tienjarige jongetje Peter Fortuin, dat in zijn hoofd een hele aparte werkelijkheid beleeft en daardoor in zijn omgeving als speciaal wordt bestempeld. Peter is graag alleen, zegt weinig en houdt ervan om naar de lucht te turen en zijn eigen gedachten te denken, een dagdromer dus. Wat er zich allemaal in het hoofd van Peter afspeelt en hoe reëel zijn fantasiewereld voor hem is, wordt in zeven verhalen geïllustreerd. Hij wordt aangevallen door één van de poppen – ‘de slechte pop’ – van zijn zusje Karin, kruipt in de huid van hun oude kater Willem, hij vindt een pot verdwijncrème om zijn soms hinderlijke gezinsleden uit te gommen ... De verhalen worden geïllus…Lire la suite

À propos de Ian McEwan

Ian McEwan, né le 21 juin 1948 à Aldershot, est un romancier et scénariste britannique.

Biographie

Ian McEwan passe une grande partie de sa jeunesse en Extrême-Orient à Singapour, en Afrique du Nord (en Libye), et en Allemagne, où son père, officier écossais dans l’armée britannique, était en poste. Il fait ses études à l’université du Sussex et l’université d'East Anglia, où il est le premier diplômé du cours d’écriture créative créé par Malcolm Bradbury.

Dès le début des années 1980, Ian McEwan s’impose sur la scène littéraire britannique avec deux recueils de nouvelles : First Love, Last Rites (1975) et In-Between the Sheets (1978). Ces deux recueils sont traduits de manière incomplète en France en un seul volume intitulé Premier amour, derniers rites. McEwan s’y montre fasciné par la perversion et l’inte…En lire plus sur Wikipedia