Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Lara

Inez Van Loon (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Rusland, 1932. De dertienjarige Lara vergezelt haar tante, die schoonmaakt in het paleis van de voormalige tsarenfamilie. Lara belandt in de kamer van de oudste dochter Olga en ontdekt haar dagboeken. Plots hoort ze een gegiechel. Haar leven krijgt een heel andere wending.
Titre
Lara
Auteur
Inez Van Loon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2016 | Autres éditions
279 p.
ISBN
9789044830026 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na een serie avonturenverhalen over een groepje skateboarders en het verhaal over de Chinese Li  en haar grootmoeder Mei, verdiept Inez van Loon zich in de Russische geschiedenis. Twee periodes worden met elkaar geconfronteerd: de tsarentijd tussen 1914 en 1917 en Rusland onder het communistische regime rond 1932.
Centraal staat het Alexander Paleis nabij St.-Petersburg (in 1917)/Leningrad (in 1932). Na het gedwongen vertrek van de tsarenfamilie in 1917 is dit luxueuze paleis anno 1932 opengesteld als museum. Lara, dertien jaar oud, helpt er haar tante gedurende een paar dagen met poetswerk. Zij raakt er gefascineerd door het leven van de vier tsarendochters en voelt een speciale sympathie voor de oudste, grootvorstin Olga. Die oudste dochter van tsaar Romanov dwaalt als een vriendelijke geest rond in haar vroegere thuis, volgt Lara en laat toe dat zij in haar spullen snuistert. Zo vindt Lara Olga’s dagboek, maar wanneer ze ei zo na betrapt wordt en het schriftje niet meer op ti…Lire la suite
Rusland, 1932. De 13-jarige Lara woont met tante Irina en oom Ivan in een armoedige eenkamerflat. Moeder is overleden en vader zit in een werkkamp in Siberië. Tante is al jaren schoonmaakster in het Alexander Paleis, waar de laatste tsarenfamilie heeft gewoond. Als Lara een paar dagen meehelpt, bespeurt zij de aanwezigheid van een geest en hoort zij vreemde geluiden. Zij gaat op onderzoek uit en vindt de dagboeken van grootvorstin Olga, de oudste dochter van de tsaar. De auteur schetst een beeld van het dagelijks leven tijdens het strenge bewind van Stalin. Het is een verhaal over antikapitalisme, monddood maken van de bevolking, verraad, verbanning en strijd om het bestaan, maar ook over vriendschap, trouw en toekomstdromen. Ondanks de heersende minachting voor de tsarenfamilie raakt Lara in de ban van het Paleis en zijn bewoners, en Olga’s dagboekfragmenten doen de familie tot leven komen. Aan het eind blijkt dat burgermeisje Lara en grootvorstin Olga toch iets gemeen hebben. Achter…Lire la suite

Lara

Dit verhaal speelt zich af in het communistische Rusland tijdens het bewind van Stalin in 1932. Stalin heeft het land in zijn greep. Niemand durft kritiek te uiten op het regime want je wordt meteen verklikt en op transport naar Siberië gezet. Lara's vader moet tien jaar werken in Siberië. Haar moeder was het dienstmeisje van grootvorstin Olga, en is reeds overleden. Lara woont bij tante Irina en oom Ivan. Haar tante is werkster in het Alexander Paleis, de vroegere verblijfplaats van de tsarenfamilie. De tsaar en zijn gezin werden gevangen genomen in 1917, naar Siberië gestuurd en geëxecuteerd. Wanneer Lara haar tante een dagje gaat helpen in het paleis maakt ze kennis met de vroegere rijkdom en glorie van de tsarenfamilie. Ze snuffelt stiekem rond in de kamers van het paleis en ontdekt per toeval één van de dagboeken van grootvorstin Olga. Uit schrik voor het regime besluit ze het te verstoppen en zestig jaar later kan ze het terug bezorgen met de hulp van haar kleindochter Nadia.
Lire la suite