Livre
Néerlandais
In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie.
Titre
Tolbos
Auteur
Irma Joubert
Traducteur
Dorienke De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Tolbos
Éditeur
Utrecht: Uitgeverij Mozaïek, 2019 | Autres éditions
425 p. : ill.
ISBN
9789023994565 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Met Tolbos, in oorspronkelijke versie verschenen in 2013 en niet veel later al in het Nederlands vertaald, rondt Irma Joubert de trilogie af rond de Poolse familie Kowalski, die centraal staat in Het meisje uit de trein en de Zuid-Afrikaanse familie Neethling uit Het spoor van de liefde. In Tolbos, zo mochten we verwachten, worden beide families via de kinderen Katrien Neethling en Wladek Kowalski in elkaar verstrengeld. De titel van de roman sluit perfect aan bij het psychologische profiel dat Joubert uittekent voor haar twee hoofdpersonages. In Zuid-Afrika wijst het woord op een struik die makkelijk zijn wortels loslaat en gaat rondtollen, in Polen wordt het plantje met de mooie roze bloemen beschouwd als onkruid en staat het voor alle slechts dat vanuit Rusland komt. Meteen zijn beide verhaallijnen, die aanvangen in 1976 en tot eind van de jaren tachtig lopen, uitgetekend.
Katrien is tien als ze in 1976 hoort van de onlusten in Soweto en de dood van…Lire la suite
De auteur (1947), die 35 jaar lang geschiedenis in Zuid-Afrika doceerde, publiceerde eerder de bestsellers ‘Het meisje uit de trein’ en ‘Het spoor van de liefde’*. Deze roman sluit de trilogie af. Het verhaal speelt in Zuid-Afrika tijdens de woelige jaren tachtig van de 20e eeuw, als Katrien Neethling (10) op de radio hoort dat de politie op de schoolkinderen van Soweto heeft geschoten. Opnieuw verweeft de auteur twee verhaallijnen over de continenten heen, en pendelt ze naar de 15-jarige Wladek Kowalski die in Polen betrokken raakt bij een demonstratie tegen het communisme, en uiteindelijk naar Zuid-Afrika migreert. Beide jongelui staan qua politieke overtuiging tegenover elkaar, maar ze vinden elkaar in hun protest tegen het onrecht én in de liefde. De auteur is een gedreven vertelster: ze hanteert een toegankelijke stijl, maar meer dan eens valt de wat gezochte compositie op en blinkt er teveel glazuur op de historische context. Zoals de vorige delen van de trilogie: niet echt een …Lire la suite