Livre
Néerlandais

Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater

Irvin D. Yalom (auteur), Inge Pieters (traducteur)

Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater

Heb geen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Zorg dat je tevreden bent met het leven dat je leidt. Wees goed voor jezelf en voor anderen. Dat zijn drie levenslessen die Irvin Yalom leerde in zijn lange loopbaan als psychiater en als schrijver. In zijn memoires kijkt hij terug op zijn eigen bewogen leven. Als jongen in een joods-Russisch gezin dat kort na de Eerste Wereldoorlog naar Ameri
Titre
Dicht bij het einde, terug naar het begin : memoires van een psychiater
Auteur
Irvin D. Yalom
Traducteur
Inge Pieters
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Becoming myself : a psychiatrist's memoir
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2017
357 p. : ill.
ISBN
9789460035159 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een goed boek kan de ziel genezen

AUTOBIOGRAFIE. De Amerikaanse psychiater en bestsellerauteur Irvin Yalom (86) blikt terug op zijn leven in de aangenaam leesbare autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Irvin Yalom heeft al vanaf zijn kinderjaren met grote regelmaat dezelfde dagdroom: een goedgeklede man, die duidelijk invloedrijk is, stapt de kruidenierszaak van zijn vader binnen om met hem over Irvin te praten. Hij legt de verblufte vader uit dat Irvin een buitengewoon slimme leerling is die waardevolle bijdragen aan de samenleving kan leveren. Maar dan moet hij wel een goede opleiding hebben. Hij, de invloedrijke man, wil graag helpen de jongen op een goede privéschool onder te brengen.

Veel verder gaat de fantasie niet, maar de strekking is duidelijk. 'Ik wilde gered worden', aldus Yalom, nu 86 jaar oud, in zijn zojuist verschenen autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Dat hij die behoefte had, is begrijpelijk. Zijn ouders, joodse immigranten die na de Russische Revolutie vanuit de Sovjet-Unie naar Amerika vluchtten en neerstreken in een arme, zwarte wijk in Washington, ploeterden van de vroege ochte…Lire la suite

Levenslessen van een eigenheimer

Psychiater en bestsellerauteur Irvin Yalom ( 86 )blikt terug op zijn leven in een aangenaam leesbare autobiografie.

De Amerikaanse psychiater Irvin Yalom heeft al vanaf zijn kinderjaren met grote regelmaat dezelfde dagdroom: een goedgeklede man, die duidelijk invloedrijk is, stapt de kruidenierszaak van zijn vader binnen om met hem over Irvin te praten. Hij legt de verblufte vader uit dat Irvin een buitengewoon slimme leerling is die waardevolle bijdragen aan de samenleving kan leveren. Maar dan moet hij wel een goede opleiding hebben. Hij, de invloedrijke man, wil graag helpen de jongen op een goede privéschool onder te brengen.

Veel verder gaat de fantasie niet, maar de strekking is duidelijk. 'Ik wilde gered worden', aldus Yalom, nu 86 jaar oud, in zijn zojuist verschenen autobiografie Dicht bij het einde, terug naar het begin.

Dat hij die behoefte had, is begrijpelijk. Zijn ouders, joodse immigranten die na de Russische Revolutie naar Amerika vluchtten en neerstreken in een arme, zwarte wijk in Washington, ploeterden van de vroege o…Lire la suite

Zoals deze beroemde 86-jarige Amerikaanse psychiater zelf zegt is dit zijn laatste boek. Yalom is zeer bekend als uitvinder van de groepstherapie en schreef vele boeken; vakboeken, romans en filosofische werken die ook in het Nederlands verschenen zijn. Dit boek is zijn autobiografie waarbij hij telkens vanuit het heden herinneringen aan vroeger krijgt en dat beeldend beschrijft. Hij kent zichzelf beter dan velen van ons en analyseert zijn heden en verleden meeslepend. Hij merkt dat hij geestelijk achteruit gaat, terwijl hij eigenlijk nog zoveel zou willen. Het boek geeft een boeiend inzicht in de ontwikkeling vanuit een arm Joods-Russisch immigrantengezin tot een gerenommeerde psychiater. Hij is tevreden met zijn leven en probeert dat ook uit te stralen. Boeiend boek voor geïnteresseerden in (de geschiedenis van ) psychiatrie en psychotherapie.

À propos de Irvin D. Yalom

Irvin David Yalom, né le 13 juin 1931 à Washington, est un écrivain américain, auteur de romans, essais et autres écrits. Il est également un professeur émérite en psychiatrie de l’université Stanford, un acteur, un existentialiste et un psychothérapeute reconnu.

Biographie

Né dans une famille juive en 1931 à Washington D.C. — ses parents, d’origine russe, avaient immigré peu après la Première Guerre mondiale — il grandit dans les quartiers populaires de la ville où règne une insécurité latente. Il passe donc la plupart de son enfance à lire, reclus à la maison. Aller à la bibliothèque devient l’une de ses seules sorties. Il lit quantité de livres en tous genres : biographies, romans, essais. Il s’engage plus tard dans des études de médecine et se tourne tout de suite vers la psychiatrie.

Après l’obtention de son diplôme de l’unive…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions