Livre
Néerlandais
Wie was Spinoza? Wie was deze moedige zeventiende-eeuwse figuur, deze geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld veranderde, maar op zijn 25ste in de ban werd gedaan door de hele joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie? En wat was twee eeuwen later precies de fascinatie van de nazi's met Spinoza?
Titre
Het raadsel Spinoza : roman
Auteur
Irvin D. Yalom
Traducteur
Miebeth van Horn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The Spinoza problem
Éditeur
Amsterdam: uitgeverij Balans, 2018 | Autres éditions
432 p.
ISBN
9789460038945 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De filosoof Spinoza staat bij velen in hoog aanzien maar geldt algemeen als een enigmatische persoonlijkheid, misschien minder door zijn filosofie dan door de feiten van zijn leven. Biografische gegevens zijn nauwelijks bekend. Deze roman is geschreven om het raadsel rondom de persoon van Spinoza te ontrafelen en om duidelijk te maken hoe Spinoza zijn evenwichtigheid en standvastigheid heeft kunnen herwinnen nadat hij door de Joodse gemeenschap werd buitengesloten. Aan het boek ligt ten grondslag het idee om het raadsel Spinoza op te lossen door een ander, minstens zo groot raadsel op te lossen: waarom was de nazi-ideoloog Franz Rosenberg zo in Spinoza geïnteresseerd? Het verhaal, verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller, speelt zich beurtelings af in het Amsterdam van de 17e eeuw en het Berlijn van het begin van de 20e eeuw. De oppositie tussen Spinoza en de nazi-ideoloog Rosenberg creëert een vervreemdende spanning, waar niet iedere lezer zich prettig bij zal voele…Lire la suite

À propos de Irvin D. Yalom

Irvin David Yalom, né le 13 juin 1931 à Washington, est un écrivain américain, auteur de romans, essais et autres écrits. Il est également un professeur émérite en psychiatrie de l’université Stanford, un acteur, un existentialiste et un psychothérapeute reconnu.

Biographie

Né dans une famille juive en 1931 à Washington D.C. — ses parents, d’origine russe, avaient immigré peu après la Première Guerre mondiale — il grandit dans les quartiers populaires de la ville où règne une insécurité latente. Il passe donc la plupart de son enfance à lire, reclus à la maison. Aller à la bibliothèque devient l’une de ses seules sorties. Il lit quantité de livres en tous genres : biographies, romans, essais. Il s’engage plus tard dans des études de médecine et se tourne tout de suite vers la psychiatrie.

Après l’obtention de son diplôme de l’unive…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions