Amanda (16) en haar vrienden spelen graag op computer het spel Ripper. Als ze hun aandacht richten op enkele moorden die in San Francisco worden gepleegd, wordt het spel dodelijke ernst.
Sujet
Games, Liefde, Familie
Titre
Ripper
Auteur
Isabel Allende
Traducteur
Rikkie Degenaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El juego de Ripper
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, 2018 | Autres éditions
398 p.
ISBN
9789041712950 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 400 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Misdaad in een Allende-sausje

Op haar tweeënzeventigste keert Isabel Allende het magisch realisme de rug toe en waagt ze zich aan een misdaadroman. Ripper is een mooi staaltje van haar verteltalent.

Toen Isabel Allende twee jaar geleden overwoog met pensioen te gaan, vroeg haar literair waarom ze geen ander genre uitprobeerde. De misdaadroman bijvoorbeeld? Ze kon misschien samenwerken met haar man, de crimewriter Willie Gordon? De Chileense schrijfster liet zich overhalen, maar zag al snel af van een roman à quatre mains. "Na vierentwintig uur was het duidelijk dat het project in een echtscheiding zou eindigen", schrijft ze in het dankwoord van haar nieuwe boek, dat ze Ripper doopte.

Die titel verwijst naar de 19de-eeuwse vrouwenmoordenaar Jack the Ripper, maar slaat ook op een online-rollenspel waar twee personages verwoed mee bezig zijn. Gamemaster is de zeventienjarige Amanda Martín, een eenzelvig meisje met een morbide fascinatie voor de schaduwkant van de mens. Samen met haar "slaaf" Kabel, een alter ego van haar grootvader, en vier internetvrienden doet ze niets liever dan fictieve moorden oplossen. De verhalen over misdaadscènes en gruwelmoorden heeft ze van haar…Lire la suite

Het aroma van de sluipmoordenaar

Isabel Allende is niet voor één gat te vangen. In het verleden experimenteerde de schrijfster van Het huis met de geesten met diverse genres en nu, op haar eenenzeventigste, waagt ze zich aan haar eerste misdaadroman.

Ripper was een bestelling van haar literair agente. Die had haar voorgesteld een boek te schrijven samen met haar wederhelft, de misdaadauteur William C. Gordon, maar de samenwerking liep niet van een leien dakje, zodat ze besloot om in haar eentje door te gaan. Allende, allesbehalve een liefhebber van het genre, moest zich eerst flink inlezen, liet zich naar verluidt inspireren door de Scandinavische thrillers van Stieg Larsson en stak haar licht op bij rechercheurs, detectives, psychologen en lijkschouwers.Ripper is nog maar pas uit en staat nu al op nummer één in bestsellerslijsten.

De schrijfster is mee met haar tijd, zoveel is duidelijk. De titel verwijst naar een computerspel, want een van de hoofdpersonages, Amanda, is een tiener met een passie voor gamen en een morbide fascinatie voor moorden. Samen met een stelletje nerds verdoet ze haar tijd met een virtueel rollenspel over de misdaden van Jack the Ripper in het negentiende-eeuwse Londen. Het actieterrein wordt al g…Lire la suite

Een nieuwe roman van de succesvolle Chileense schrijfster Isabel Allende wekt altijd hoge verwachtingen. En inderdaad, in velerlei opzicht worden die verwachtingen niet beschaamd. We kennen de auteur als iemand die in haar literaire creaties telkens een kleurige Ensor-stoet van schilderachtige figuren tot leven brengt, in een tomeloze opeenvolging van levenssituaties die zich als een wervelwind over de lezer uitstorten. Dat is in deze misdaadroman onverminderd het geval. Met frivole humor en talloze knipoogjes naar de wereld van vandaag werkt ze zich doorheen een vernuftig geconcipieerde plot naar een verhelderend slot.
Hoofdfiguur van de roman is Amanda Martín, een pienter meisje van zeventien, met een voorkeur voor fantasy en zoals zovelen van haar leeftijdgenoten verslaafd aan computerspelletjes. Zo heeft ze om zich heen een select groepje gevormd van jonge zonderlingen — stuk voor stuk computerfanaten — die, verspreid over de wereld, via internet communiceren om een legendari…Lire la suite
Misdaadroman over een groepje wat wereldvreemde tieners dat via Ripper, een online mystery game, misdaden uit het verleden probeert op te lossen. Hoofdpersoon en gamemaster is de zestienjarige Amanda uit San Francisco, in het bezit van een beeldschone gescheiden moeder met een reiki-massage-aromatherapiesalon, een helderziende grootmoeder (die een bloedbad in San Francisco voorspelt) en een inspecteur moordzaken als vader. Als Amanda’s vader te maken krijgt met een aantal vreemde, bloederige moorden in San Francisco verlegt de groep zijn naspeuringen naar die moorden. Daarbij komt een van de vrienden van haar moeder in beeld en verdwijnt Amanda’s moeder spoorloos. Een spannende, met veel vaart, maar in een wat vlakke stijl geschreven roman die niet boven de middelmaat uitstijgt, maar wel lekker weg leest en vooral een wat jonger publiek zal aanspreken. Beslist niet een van Allendes betere boeken. De Chileense schrijfster (1942) werd vooral bekend door haar romantische avonturenverhale…Lire la suite

À propos de Isabel Allende

Isabel Allende, née le 2 août 1942 à Lima au Pérou, est une journaliste et écrivaine chilienne naturalisée américaine d'expression espagnole. Elle aborde des questions liées aux femmes, à la mémoire, à l'imaginaire latino-américain et à sa propre autobiographie. Ses œuvres ont été traduites dans plus de 25 langues.

Biographie

Isabel Allende, de nationalité chilienne, est née à Lima au Pérou, où son père, Tomás Allende Pesce, cousin du président de la République du Chili Salvador Allende, était diplomate. Elle a des ancêtres basques par son père et portugais et espagnols par Francisca Llona Barros, sa mère. Isabel est la cousine de la femme politique chilienne Isabel Allende Bussi.

En 1945, après la séparation de ses parents, sa mère déménagea avec ses trois enfants à Santiago, au Chili , où ils vécurent jusqu'en 1953. Cette ann…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions