Livre audio
Néerlandais

Bernlef leest Hersenschimmen

J. Bernlef (auteur)
Een dementerende man beschrijft zijn steeds groter wordende isolement
Sujet
Dementie
Titre
Bernlef leest Hersenschimmen
Auteur
J. Bernlef
Titre uniforme
Hersenschimmen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Rubinstein Media, 2008 | Autres éditions
6 cd's
Durée
297 min.
ISBN
9789054449461

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 39 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze psychologische roman over een dementeringsproces is zonder twijfel J. Bernlefs meest gelezen boek en ook een van zijn beste. Hoofdpersoon is de Nederlander Maarten Klein, 71 jaar, die met zijn vrouw Vera in de Verenigde Staten woont. Zijn geheugen begint hem in de steek te laten en steeds meer herinneringen ontglippen hem. Maarten vertelt het onomkeerbare proces van dementering en totale vereenzaming zelf. Dat resulteert in een ontroerend, bij momenten confronterend verhaal. Dat Bernlef een adequate vorm heeft gevonden om dit proces van binnenuit te beschrijven is een indrukwekkend bewijs van zijn metierbeheersing.

In dit zes cd's tellende luisterboek is er een duidelijke overeenkomst tussen Bernlefs schrijf- en vertelstijl: rustig, ingetogen en boeiend. [Jen de Groeve]
Integrale weergave van het gelijknamige boek, voorgelezen door de auteur zelf. Het boek is aangeboden in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van de redactie. 'Maarten Klein, 71 jaar, woont met zijn vrouw in Gloucester boven Boston. Zijn geheugen begint te haperen, er vallen gaten in zijn herkenning van de werkelijkheid om hem heen en tegelijkertijd nemen soms flarden herinneringen bezit van zijn denken alsof ze het echte heden zijn. Ook in zijn taal ontstaan verschuivingen. Dit onomkeerbare proces dat hem in een volkomen isolement en tenslotte in een inrichting terecht doet komen, wordt door de man zelf verteld, waardoor de lezer bijna fysiek in dit beklemmende schimmenrijk van ontwortelde gedachten en beelden betrokken raakt. Aan zijn thematiek van zwijgen en verdwijnen, op allerlei manier in zijn poëzie en proza aanwezig, heeft Bernlef met dit ingehouden geschreven boek een indrukwekkend gevolg weten te geven. Wat hij in deze roman over ouderdom, aftakeling, beleving, waarnemin…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia