Livre
Néerlandais
In de Verenigde Staten begin 20e eeuw wordt een doofstomme jongen veroordeeld voor de moord op een bekende actrice uit de stomme film; een verslaggever van een lokale krant begint een speurtocht naar de achtergronden van deze jongen.
Titre
Boy
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2001 | Autres éditions
317 p.
ISBN
90-214-5253-7

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze roman speelt aan de Amerikaanse oostkust van bijna een eeuw geleden. Waarvan sfeer en couleur locale overigens (soms te) uitgebreid en treffend worden geschetst. Dat laatste geldt ook voor het fenomeen van de cinematografie, die aan haar eerste, maar zoals reeds snel blijkt, onomkeerbare en snelle opmars is begonnen. Van de echte glamour en glitter en de bijbehorende celluloid stars and heroes is evenwel nog geen sprake. Toch worden een aantal auteurs al wel opmerkelijk bewonderd en geadoreerd. Een van hen is Norma, 'Polly', Todd, die in even duidelijke als mysterieuze omstandigheden om het leven komt. Naakt op haar bed, gewurgd; in een kast wordt een doofstomme jongen aangetroffen. "Om iemand te vermoorden heb je geen woorden nodig", laat een van de personages zich ontvallen. Het is zoveel zeggen als dat er aan de schuld van de jongen niet getwijfeld hoeft te worden. Het gerecht maakt er alvast ook niet veel woorden aan vuil en na wat zowel iets heeft van een schijnproces als va…Lire la suite
Op het omslag van deze roman staat een portret van Constance Talmadge (1897-1973), een actrice uit de gloriejaren van de stomme film. De gebeurtenissen die in dit boek worden beschreven spelen zich af in dezelfde periode. William Stevens, verslaggever bij een klein krantje, vult de kolommen met nieuwtjes van het soort waar een echte journalist zijn neus voor ophaalt. Op zekere dag melden de dagbladen de onnatuurlijke dood van de 32-jarige Norma ('Polly') Todd, een filmster die hij kort tevoren nog geïnterviewd heeft. Verdachte van de moord is een doofstomme jongen, Boy, die door de politie in de klerenkast van Polly is aangetroffen. Hij wordt gearresteerd, veroordeeld en pleegt vervolgens zelfmoord. Stevens weigert echter te geloven dat Boy de dader is, en gaat zelf op onderzoek uit. Hij stuit op de filmpianiste Amy Faye, bij wie de jongen een tijdje in huis heeft gewoond. Zij is de enige die Stevens iets meer over hem kan vertellen. Bernlef weet zeer knap een man die doofstom is en d…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia