Buiten is het maandag

J. Bernlef (auteur)

Buiten is het maandag

Een man die enige tijd in coma lag na een auto-ongeluk waarbij hij zijn vrouw verloor, probeert tijdens een verblijf in Nova Scotia zijn herinneringen te ordenen.
Titre
Buiten is het maandag
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Édition
11
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2008 | Autres éditions
255 p.
ISBN
9789021433783 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In Buiten is het maandag varieert Bernlef op de hem heel vertrouwde literaire thema's dood en verlies. Hij tast subtiel de herinneringen af van de rouwende verteller en doet dat opnieuw indringend en in een mooi, kristalhelder, elegant en soms poëtisch Nederlands.

Stijn Bekkering verliest zijn vrouw in een auto-ongeluk. Hij overleeft, maar na het coma -- waardoor hij Geesje zelf niet heeft kunnen begraven -- is zijn leven tot stilstand gekomen en dwaalt hij onthecht rond in flarden herinneringen: "Als iemand er niet meer is, zijn herinneringen het enige wat je hebt. Dan koester je die, je probeert ze voor uitsterven te behoeden". Maar veel tijd om zich op dat koesteren toe te leggen, krijgt hij niet. Want een maand na het fatale ongeluk verdwijnt zijn zoon Harry, vader van Martijn en echtgenoot van Sandra. Harry blijkt kort voor zijn verdwijning ¤ 30.000 opgenomen te hebben, voor de rest lopen de sporen dood. Ze horen negen maanden niks van hem tot er eindelijk een react…Lire la suite
In het afgelegen Nova Scotia probeert Stijn Bekkering grip te krijgen op zijn herinneringen. Bij een auto-ongeluk dat zijn vrouw fataal werd, is hij tien dagen in coma geraakt. Twee maanden later verliet zijn zoon Harry plotseling zijn gezin. Stijn krijgt een tip dat hij zich in Nova Scotia bevindt en reist hem na. Harry leeft er met de jonge Tracy, maar hun relatie loopt ten einde. Harry keert terug naar Nederland, Stijn neemt zijn plaats in en woont een tijd met Tracy in hetzelfde huis. Waar voor Stijn het ophalen van herinneringen van groot belang is, wil Tracy juist niet aan haar verleden denken. Als Tracy verdwijnt, resteert voor Stijn de vriendschap met Bruce Grady, een kunstenaar met interesse in de Maori-cultuur. In gesprekken met Bruce hoort Stijn meer over de verdwenen personen uit diens leven en uit dat van Tracy. Bernlef schreef een mooie roman met van hem bekende ingrediënten (de thematiek van herinneren, de werking van het geheugen, het verdwijnen en de afgelegen locatie…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia