Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De rode droom : roman

J. Bernlef (auteur)
Het leven van twee werkloze middelbare mannen na de ineenstorting van hun communistische idealen.
Titre
De rode droom : roman
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2009
236 p.
ISBN
9789021434896 9789021434889

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Realisme is van meet af aan niet de bedoeling in De rode droom, de nieuwste roman van J. Bernlef. In de eerste plaats is er een wat merkwaardige vertelinstantie die om de zoveel tijd in het verhaal inbreekt en ons er zo op wijst dat we 'maar een verhaal' lezen ? een techniek die herinnert aan Brecht: inleving tegengaan en zo de lezer (of in het geval van Brecht: de toeschouwer) bij de les te houden.

In de tweede plaats lijken de twee personages die in de eerste bladzijden van de roman worden geïntroduceerd ? Krap, een voormalig liftinspecteur, en Kowalski, die bij papierfabriek Loretz op de afdeling distributie toiletpapier werkte ? al meteen op beroemdere duo's uit de wereldliteratuur: op Estragon en Vladimir uit Becketts Wachten op Godot bv. (terwijl de naam Krap nog rechtstreekser verwijst naar Krapp's laatste band, een ander toneelstuk van Beckett). Maar ook Flauberts Bouvard en Pécuchet dringen zich al vrij snel op. En wie op de hoogte is van Be…Lire la suite
Nieuwe roman van Bernlef [1937], bekend van ‘Hersenschimmen’ en ‘Publiek geheim’. Net als in ‘De onzichtbare jongen’ gaat het hier om mannenvriendschap. De 55-jarige Kowalski werkte als distributeur van toiletpapier op een papierfabriek. De even oude Krap is liftinspecteur in een liftfabriek. Beide middelbare mannen leren elkaar kennen op een bankje in het park. Door de opheffing van hun land (de DDR?) verliezen Kowalski en Krap allebei hun baan. Ze blijven geloven in de socialistische heilstaat. Krap is de ideoloog, hij is voorstander van de vrije liefde. De maatschappij moet omgevormd worden als in zijn ‘rode droom’. Op zoek naar werk trekken ze naar Amsterdam waar Toby, de ex-vrouw van Krap, een reisbureau runt. Kowalski wordt verliefd op de roodharige Toby en heeft zo zijn eigen droom. Ze vertrekken voor het reisbureau naar Tunesië, waar ze het land uitgezet worden. Berooid keren ze terug in het Thuisland. Boeiende en spitse schildering van de instorting van het communisme, van de…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia