Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een jongensoorlog

J. Bernlef (auteur)
Een 12-jarige Amsterdamse jongen, die de laatste maanden van de oorlog op een boerderij doorbrengt, vormt zich uit de maar half begrepen gebeurtenissen om hem heen een beeld van de oorlog en de wereld van de volwassenen.
Titre
Een jongensoorlog / Bernlef
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2005
132 p.
ISBN
90-214-5291-X 90-214-5292-8

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een jongensoorlog van de Nederlandse auteur Bernlef is een derde bewerking van zijn prozadebuut Stukjes en beetjes uit 1965. Het verhaalt het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van de jongen Michiel. Michiel woont in Amsterdam, maar wordt voor zijn veiligheid door zijn ouders naar het Hollandse platteland gestuurd. Zijn oom Johan Tulp en zijn tante Merel ontvangen hem er op de boerderij, samen met zijn oudere neef Jan en zijn twee nichtjes. Het contrast met de stad is groot voor het kind. Vooral het feit dat de oorlog niet zo nadrukkelijk in het straatbeeld te zien is, maar des te gevaarlijker onderhuids aanwezig lijkt, sticht verwarring. Ook ver van de stad leven uiteindelijk dezelfde tegenstellingen en spanningen. Die tussen opportunisme en welwillendheid, tussen onverschilligheid en inzet, tussen machtshonger en respect. Het geronk van overvliegende Amerikaanse vliegtuigen aan het firmament is steeds even onvatbaar als dreigend op de achtergrond aanw…Lire la suite
Bernlef (1937) brak door met zijn roman ‘Hersenschimmen’ (1984) waarvan meer dan een half miljoen exemplaren zijn verkocht. ‘Een jongensoorlog’ is de herschreven editie van het boek ‘Achterhoedegevecht’ (1989) dat weer een bewerking was van Bernlefs prozadebuut ‘Stukjes en beetjes’ (1965). Blijkbaar betekent dit verhaal zoveel voor de auteur dat hij er blijvend aan wil schaven. Een Amsterdamse jongen wordt aan het eind van de Duitse bezetting opgevangen door een familie in een dorp in Noord-Holland. Met moeite weet hij staande te blijven in het gastgezin en op de dorpsschool waar hij als nieuwkomer wordt uitgetest. Uiterlijk heeft hij lef genoeg om voor zichzelf op te komen, maar innerlijk strijdt hij tegen gevoelens van eenzaamheid en ontreddering. Het maakt hem bijzonder ontvankelijk voor de sociale spanningen die het dorp beheersen. Als kind en buitenstaander registreert hij de tekenen van dreigend onheil; hij ontdekt dat ‘goed’ en ‘fout’ geen bruikbare etiketten zijn om het gedrag…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia