Livre
Néerlandais

Een onschuldig meisje

J. Bernlef (auteur)

Een onschuldig meisje

Genre:
Een jonge basisschoolleraar in een klein dorp wordt door manipulaties van een meisje in zijn klas verdacht van seksueel misbruik.
Titre
Een onschuldig meisje
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2015
165 p.
ISBN
9789021456263 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Twaalf dagen voor zijn overlijden op 29 oktober 2012 leverde Bernlef bij zijn uitgever drie voltooide manuscripten in. Dit is de laatste van de drie die wordt uitgegeven, na 'Onbewaakt ogenblik' en 'Wit geld'. Het is een bescheiden roman, spelend rond het jaar 2000, over een jongeman uit de stad die een aanstelling krijgt als leerkracht in groep 7/8 van een basisschool in een dorp. In die klas zit het meisje Lucille, een jaar ouder dan haar klasgenoten, lijdend onder het gebroken huwelijk van haar ouders en hunkerend naar aandacht. Deze ‘Lolita’ dringt zich aan haar leraar op en manipuleert de zaken zodanig dat ze uit de hand lopen en de dorpsbewoners zich tegen de nieuweling keren. Een sober verteld verhaal dat niet tot Bernlefs beste werk behoort, ook al omdat enkele losse eindjes de indruk geven dat de auteur meer met dit boek had gewild. Dat neemt niet weg dat het prettig is dat ook deze laatste Bernlef voor de lezer beschikbaar is gekomen.

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia