Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Publiek geheim

J. Bernlef (auteur)

Publiek geheim

Genre:
In een Oost-Europese stad werken enkele mensen aan een televisiefilm over het leven van een beroemd schrijver die van staatswege met terughoudendheid bejegend wordt.
Titre
Publiek geheim
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Édition
15
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013 | Autres éditions
283 p.
ISBN
9789021447216 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 40 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

J. Bernlef werd in 1987 voor Publiek geheim bekroond met de eerste AKO-literatuurprijs. Bernlef analyseert in de roman op een indringende manier de vraag naar censuur en de manipulatie van de taal, en meer algemeen de kunst, door de machthebbers. Het is een 'publiek geheim' dat de gevierde schrijver Tomas Szas, over wie een televisiedocumentaire wordt gedraaid in Boedapest, in het verleden tegen de autoriteiten is ingegaan. Centraal in dat verleden staat het jaar 1956: Russische troepen hebben toen de opstand in Hongarije in de kiem gesmoord. Beklijvend is het psychologische portret van Szas, die de vrije meningsuiting boven alles zet, dit tegenover "lieden, die verblind waren door ideologie en die elke uiting van kunst haatten". Al even diepgaand tekent Bernlef verder de onzekerheid van de televisiemakers, die zich geen raad weten met de houding die ze tegenover Szas moeten aannemen. Publiek geheim behoort, samen met Hersenschimmen tot het beste van wat Bernlef h…Lire la suite
Na het succes van 'Hersenschimmen' (1984), dat - na talloze publicaties als dichter, proza-schrijver en vertaler - zijn doorbraak betekende bij een groter publiek, won Bernlef met 'Publiek geheim' de eerste AKO-Literatuur Prijs (1987). Het boek behandelt de vraag naar de integriteit van de kunstenaar, of in de woorden van de schrijver om wie het in dit boek allemaal draait: 'Waar ben je jezelf ontrouw geworden. Dat is de belangrijkste vraag voor de kunstenaars van dit land.' Dit land is een niet met name genoemd Oost-Europees land. Door de maker van culturele televisiefilms, Istvan Bér, wordt een film gemaakt over de beroemde, 86-jarige schrijver Thomas Szass. Op de vingers gezien door een ambtenaar van het Ministerie van Voorlichting staat Bér voor het dilemma wel of niet mee te doen aan geschiedvervalsing. Intussen vervaardigt zijn assistente uit restmateriaal en met een eigen interview een schaduw-film. Een eerlijker en onthullende film. Op een boeiende manier behandelt Bernlef dez…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia