Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Wit geld : verhalen

J. Bernlef (auteur)

Wit geld : verhalen

Genre:
Verhalen waarin personages de verwachtingen die zij koesteren niet waar kunnen maken.
Titre
Wit geld : verhalen
Auteur
J. Bernlef
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2014
251 p.
ISBN
9789021447223 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Toen Bernlef in oktober 2012 stierf, liet hij verschillende ongepubliceerde manuscripten na, waaronder de verhalenbundel Wit geld. Nagelaten werk publiceren houdt ergens een risico in. Vaak gaat het om een verzameling losse, onafgewerkte fragmenten die een opzet vormden tot verhalen of romans die uiteindelijk toch niet echt de belofte voor een meesterwerk in zich droegen, maar uit eerbied voor de overleden meester toch maar gepubliceerd worden. Dat is wel even anders bij Bernlef. De veelschrijver van verhalen en gedichten had om te beginnen zelf gekozen voor een bundel die echt wel klaar was voor uitgave en waar hij zelf achter stond. Bovendien bezat hij de gave van bondigheid en precisie. Wat hij naliet, was dus geen gedachtestroom die op weg was naar een vuistdik boek, maar een geheel van korte, afgewerkte verhalen over verandering en ommekeer.
De werking van herinnering en waarneming en — onlosmakelijk daarmee verbonden — verlies, afwezigheid en aanwezigheid, hebben Bernl…Lire la suite
Deze postume verhalenbundel bevat sterke verhalen, waarin personages de verwachtingen die zij koesteren niet waar kunnen maken. Dat gebeurt bij een belastingmedewerker die op de Caymaneilanden een belastingontduiking probeert op te lossen; bij een schrijver die zich op toneel stort; bij een figurant in een film; en bij een schrijver met een depressie die een psychiater bezoekt. Het gebeurt zeker ook in de twee verhalen die zich afspelen aan het einde van de oorlog. In ‘Onvervalste jazz’ overbrugt jazz de tegenstellingen; in de novelle ‘Bevrijding’ onderneemt een aan 'De donkere kamer van Damokles' herinnerend personage verkeerde acties. Alles is niet wat het lijkt. In ‘De dingen’, over de teloorgang van een omgeving, staat dat de hoofdpersoon het gevoel heeft dat er iets tussen de wereld en haarzelf geschoven is. Dat is wat er aan de hand is bij Bernlefs personages. De perceptie van de werkelijkheid wordt getroebleerd door psychisch ongemak, door gebeurtenissen die ontregelen, door mu…Lire la suite

À propos de J. Bernlef

CC BY-SA 3.0 - Image by Dh3201

J. Bernlef, né Hendrik Jan Marsman, le 14 janvier 1937 à Sint Pancras et mort le 29 octobre 2012 à Amsterdam, est un romancier, poète et traducteur néerlandais.

Biographie

Il naît à Sint Pancras le 14 janvier 1937.

Il commence sa carrière d'écrivain en 1960 sous le pseudonyme de "Bernlef", un choix motivé par le souvenir alors très présent de son prédécesseur Hendrik Marsman (1899 - 1940); En 1959, il se distingue par la publication de son premier ouvrage "Kokkels", un recueil de poésie pour lequel il obtient le prix Reina Prinsen Geerligsprijs.

J. Bernlef se fait connaître à l'international avec la publication du roman Chimères…En lire plus sur Wikipedia