Een majoor in de Britse militaire inlichtingendienst en oud-spion is tijdelijk in Moskou, waar hij betrokken raakt bij het onderzoek naar de verdwijning van de dochter van de Britse ambassadeur.
Sujet
Rusland
Titre
Moskva
Auteur
Jack Grimwood
Traducteur
Roelof Posthuma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Moskva
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
463 p.
ISBN
9789026345524 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De demonen van Moskou

Misdaad. Een Brits geheim agent bijt zich in wespennest Moskou vast in de verdwijning van een meisje. Moskva is een sterke misdaadroman in tijden van perestrojka.

Moskva is het uitmuntende misdaaddebuut van de ­Engelse auteur Jack ­Grimwood. Het verhaal speelt zich af in 1986 in en rond de bevroren Russische hoofdstad. Gorbatsjov is net aan de macht; de veranderingen verontrusten velen aan beide zijden van het IJzeren Gordijn.

Het is geen toeval dat Moskva op het voorplat vergeleken wordt met Gorki Park van Martin Cruz Smith en Kind 44 van Tom Rob Smith, twee misdaadklassiekers. Grimwood, die tot nog toe vooral sciencefiction schreef, is geen copycat, maar heeft zich ongetwijfeld laten inspireren door de twee auteurs die elk met een spannend verhaal inzage boden in de complexe Russische politiek en de paranoia die alle segmenten van de maatschappij doordesemde.

Ook Grimwood doet dat in zijn boek dat zich vooral in de eerste wintermaanden van 1986 afspeelt. De toon wordt meteen gezet in de eerste regels: 'De dwaas Andropov: dood na vijftien maanden. ­Tsjernenko had het zelfs nog korter volgehouden. En nu Gorbatsjov, …Lire la suite

Tom Fox, majoor in de Britse militaire inlichtingendienst en oud-spion, wordt naar Moskou gestuurd. Hij onderzoekt de verdwijning van Alex, de dochter van de Britse ambassadeur aldaar. Er wordt flink bespioneerd en er vallen vele doden. Het is een ingewikkelde tijd: jaren tachtig, koude oorlog. Een complex verhaal over een complexe tijd, waarbij ook acties uit de jaren veertig een rol spelen. Naast deze zoektocht van Tom Fox, vol gruwelijke daden en spanning, volgt de lezer zijn privéleven, waarin hij treurt om de dood van zijn dochter en worstelt met het einde van zijn huwelijk. Jack Grimwood (Valletta, Malta, 1953) schreef diverse thrillers, maar Moskva is zijn eerste die vertaald werd in het Nederlands. Terecht: Moskva is een geslaagde misdaadroman in het genre van Len Deighton en John Le Carré.