Braille
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson (auteur), Tirsa With (traducteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Jaren 60 en 70. Jacqueline (ik-persoon) vertelt in korte zinnen hoe het was om op te groeien in Amerika als meisje met een donkere huid. Tussen de overblijfselen van slavernij en de start van de Civil Rights Movement. En hoe haar liefde voor verhalen en schrijven haar hierbij hielp. Gebaseerd op waargebeurd verhaal.
Titre
Brown girl dreaming
Auteur
Jacqueline Woodson
Traducteur
Tirsa With
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Brown girl dreaming
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2021
8 banden
Éditeur original
Volt
Note
Gemaakt in Vlaanderen

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Haar vader, en kind in een groter gezin. Jacqueline beschrijft in de ik-vorm haar bewogen jeugd in dromerige stijl. Maar niets aan haar jeugd was zo dromerig als je zou denken. Want Jacqueline is een dochter van kleur. En in Amerika is dat alles behalve makkelijk. Prachtig geschreven verhaal naar de ware ervaringen en jeugd van Jacqueline. Geschreven in proza maar gepresenteerd als poëzie. Ze verwoordt de rauwe realiteit van racisme en discriminatie. Over strenge ouders, het oproeien in een keurslijf, Angela Davis en revolutie. De impact van de slavernij, de houding van bevoorrechte blanke Amerikanen ten opzichte van kleurlingen en wat deze systematische ongelijkheid doet met de volgende generaties. Vergezeld van familiestambomen per locatie en zwart-witfoto’s van haar familieleden achterin. De Amerikaanse auteur (1964) won vele prijzen waaronder de Hans Christian Andersen Award (2020). Dit boek uit 2014 is haar bekendste werk. Autobiografisch verhaal, verdeeld over korte hoofdstukken…Lire la suite

À propos de Jacqueline Woodson

CC BY-SA 4.0 - Image by Fuzheado

Jacqueline Woodson, née le 12 février 1963 à Columbus (Ohio), est une femme de lettres américaine.

Biographie

En 2018, elle reçoit le prestigieux prix international, le prix commémoratif Astrid-Lindgren,.

En 2020, elle est lauréate d'un autre prix international, considéré comme le « Prix Nobel de littérature pour la jeunesse », le Prix Hans-Christian-Andersen, dans la catégorie Auteur, prix international danois, dont elle avait été finaliste en 2016.

Œuvres traduites en français

  • Le Secret (I hadn't meant to tell you this), trad. de l'américain par Claudine Wellhoff, Pocket, 1996
  • Mon bel amour…En lire plus sur Wikipedia