Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Groot varken, klein varken : hoe ik als stadsmens twee varkens grootbracht in Frankrijk

Jacqueline Yallop (auteur), Nadia Ramer (traducteur), Laura Weeda (traducteur)

Groot varken, klein varken : hoe ik als stadsmens twee varkens grootbracht in Frankrijk

Het in Zuid-Frankrijk opfokken van twee zwarte biggen leidt de auteur tot bespiegelingen over de authentieke Franse plattelandscultuur, maar ook tot verhalen over 18e eeuwse 'geleerde varkens'. De vraag of de dieren eigenhandig geslacht gaan worden, blijft tot het eind toe spannend.
Titre
Groot varken, klein varken : hoe ik als stadsmens twee varkens grootbracht in Frankrijk
Auteur
Jacqueline Yallop
Traducteur
Nadia Ramer Laura Weeda
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Big pig, little pig
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2018
286 p. : ill.
ISBN
9789044539356 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vies en slim. En rijp voor de slacht

Lang geleden kweekten en slachtten de mensen hun eigen dieren. Tegenwoordig is dat niet meer vanzelfsprekend, zo ontdekt Jacqueline Yallop in Groot varken, klein varken.

Als je van plan bent om dieren te houden voor de slacht, geef ze dan geen namen, schrijft Jacqueline Yallop in Groot varken, klein varken. Hoe ik als stadsmens twee varkens grootbracht in Frankrijk. In dat autobiografische boek vertelt ze haar avonturen als bezitter van twee varkens. Yallop en haar echtgenoot Ed zijn Engelsen die in de Aveyron wonen, in Zuid-Frankrijk. Ze zitten er ver van stranden en TGV-verbindingen. Het gebied is ruraal en steeds meer uitgestorven. Wel heeft het zijn charmes voor wie houdt van het eenvoudige leven.

Het echtpaar heeft moeite om rond te komen. Zij heeft bescheiden en grillige inkomsten als romanschrijver; hij heeft net te weinig opdrachten als journalist. Al jaren hebben ze het erover om varkens te kweken voor eigen consumptie. Ze kiezen voor dieren van het ras gascon noir. Die hebben wat weg van wilde zwijnen en komen al eeuwen voor in de Pyreneeën. Omdat het een hele poos duurt voor dit soort varken rijp is voor de slacht, wordt het …Lire la suite

Slachtdilemma

Je eigen Babe kweken? Schattig, zo’n varken – tot het mes erin moet. De Engelse schrijfster Jacqueline Yallop worstelt met haar zwijntjes en vertelt tegelijk over een wegkwijnend deel van Europa.

Bij ieder nieuw vleesschandaal wordt crowdbutching weer een tikje populairder. Samen een slachtdier kopen dat in ideale omstandigheden wordt grootgebracht, zonder dat het in een miserabel hok moet leven, zonder overtollige antibiotica, zonder dat het vlees wordt opgespoten met water, met als resultaat: een ongeëvenaarde smaak.

Jacqueline en haar man Ed pakken het nog kleinschaliger aan. Nadat ze van het hectische Londen naar het Franse platteland zijn verhuisd, besluiten ze op hun boerderijtje twee biggen groot te brengen. Grotendeels uit noodzaak: als romanschrijfster en freelancejournalist hebben ze moeite de eindjes aan elkaar te knopen en twee vrieskisten vol varkensvlees kunnen voor hen de redding betekenen – anders moeten ze met hangende pootjes terug naar Londen.

Klinkt leuk, varkentjes houden. Terreintje afbakenen, hokje bouwen, stro leggen, keukenrestjes voederen: in het begin valt het reuze mee. Maar varkens groeien in een ijltempo en voor Jacquel…Lire la suite

De schrijfster, met haar man naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd, vertelt in de ik-vorm over het besluit om twee zwarte biggen groot te brengen en ze zelf te slachten. Hoewel ze van plan waren zich niet aan de dieren te hechten, blijken de varkens intelligente, speelse dieren te zijn, ieder met een eigen karakter, waardoor het moeilijk is ze slechts als wandelende karbonaden te zien. Het verhaal van de ontwikkeling van Groot en Klein varken doet de auteur stilstaan bij de rol van varkens in de Franse plattelandscultuur, maar ook de belevenissen van de in de 18e eeuw zo beroemde 'geleerde varkens' worden door het verhaal gevlochten. De vraag of de varkens uiteindelijk ook eigenhandig geslacht gaan worden, blijft tot het eind toe de lezer in spanning houden. Het in een vlot leesbare stijl geschreven boek voert de lezer mee naar het Franse platteland, waar het traditionele leven steeds meer verdwijnt. De poging om op authentieke wijze in de eigen vleesbehoefte te voorzien, laat auteur, zowel…Lire la suite

Suggestions