Oorlogsgeheimen

Jacques Vriens (antécédent bibliographique)
Het Zuid-Limburgse dorpje waar Tuur (11) woont, is bezet door de Duitsers. Als Tuur ontdekt dat zijn buurmeisje Maartje een groot geheim heeft, komt de oorlog wel heel dichtbij. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Oorlogsgeheimen
Antécédent bibliographique
Jacques Vriens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2021 | Autres éditions
176 p., plategrond
Note
Filmeditie
ISBN
9789000378494 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Oorlogsgeheimen speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Zuid-Limburgs dorp. De gruwelen van de oorlog zijn ver weg, maar in het dorp zelf is er veel veranderd sinds de komst van de Duitsers. En de elfjarige Tuur vindt dat best ook wel spannend, bv. als ze midden in de nacht naar de schuilkelder van hun overbuurman moeten. Of de voorbijmarcherende Duitse soldaten, die vindt Tuur ook wel stoer. Door zijn onbevooroordeelde ogen kunnen er ook vriendelijke jongens onder de Duitse soldaten zitten. Zijn oudere broer Leo vertelt hem over Hitler en de Nederlandse "vriendjes van de moffen", de NSB'ers. Maar het grootste pluspunt aan de oorlog is voor Tuur wel de komst van Maartje, die wordt voorgesteld als het nichtje uit IJmuiden van de familie Holtermans. Ze weet veel meer over de oorlog dan Tuur, en ze verstaat alles wat de Duitsers zeggen. Is ze wel wie ze zegt dat ze is? Uiteindelijk geeft Maartje haar geheim prijs aan Tuur. Maar ook Tuur heeft een geheim: hij heeft ont…Lire la suite
Zuid-Limburg, 1943. Het dorp waar Tuur (11) samen met zijn familie woont, is bezet door de Duitsers.Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit erg spannend. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor de kinderen geheim te houden. Wie in het dorp is nog te vertrouwen? Iedereen is bijvoorbeeld bang voor de familie Nijskens, NSB-ers bij uitstek. Maartje vertelt Tuur dat ze zelf een groot geheim heeft. Als Maartje samen met haar oom en tante meegenomen wordt door de Duitsers, komt de oorlog voor Tuur wel erg dichtbij. Ontroerend verhaal, waarin de Tweede Wereldoorlog gezien wordt door de ogen van kinderen. Kinderlijke nieuwsgierigheid, angsten en geheimen staan centraal. Zeer prettig leesbaar, korte hoofdstukken. Met plattegrond van het dorp en nawoord van de auteur, ook over het ontstaan van de film. Heruitgave in paperback met foto-omslag met beelden uit de film uit 2014, maar zonder katern met foto's. Vanaf ca. 10 jaar.

Oorlogsgeheimen

Nederlands-Limburg, 1943. Het dorp van Tuur is bezet door de Duitsers. Wanneer er luchtalarm weerklinkt, schuilt de jongen met zijn familie in de kelder van overbuurman Nijskens, lid van de NSB. De Engelse piloot die neergeschoten werd, vindt een schuilplaats bij de familie van Tuur. De jongen ontdekt dit toevallig. Tuur en Maartje uit IJmuiden zitten samen in de vijfde klas. Maartje vertelt hem haar grote geheim. Zij, Tamar, een Joods meisje, komt uit Amsterdam. Haar ouders werden opgepakt. Zij en haar broertje werden elk in een pleeggezin ondergebracht. Ook Tuur vertelt haar zijn geheim: er is een Engelse piloot bij hen ondergedoken. Intussen wordt Nijskens de nieuwe burgemeester. De verzetstrijders houden zich schuil in de mergelgrotten. Daar wagen de Duitsers zich niet. Maartje, het Joodse vriendinnetje van Tuur, wordt opgepakt. Een spannend en aangrijpend verhaal, sober verteld. Verraad en verzet tijdens W.O.II worden gezien door kinderogen. Alles wordt duidelijk verklaard.