Livre
Néerlandais

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

James Matthew Barrie (auteur), Philip Hopman (dessinateur)

Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde

Public cible:
9-11 ans et plus
Peter Pan is een week oud als hij naar een tuin in Londen vliegt. Daar maakt hij kennis met elfjes en kabouters en mag twee wensen doen. Vanaf ca. 9 jaar.
Sujet
Peter Pan
Titre
Toen Peter Pan nog bij de elfjes woonde / J.M. Barrie ; met tek. van Philip Hopman
Auteur
James Matthew Barrie 1860-1937
Dessinateur
Philip Hopman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Peter Pan in Kensington Gardens
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2004
137 p. : ill.
ISBN
90-00-03556-2

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1902 verscheen J.M. Barries roman The little white bird, het autobiografische verhaal van zijn relatie met de kleine George Llewelyn Davies, die hij een paar jaar daarvoor -- George was toen vijf -- met zijn twee broertjes in de Londense Kensington Gardens ontmoet had. In George zag hij zijn eigen broer David, intussen al dertig jaar dood. Hij adopteerde de kinderen zowat en bracht vele uren met hen door, verhalen vertellend, wandelend, goochelend... In zes hoofdstukken in die roman vertelt hij zijn verhaal over Peter Pan, die op het vogeleiland in de Gardens zou wonen. Twee jaar later schiep Barrie zijn meesterwerk, het toneelstuk Peter Pan, or the boy that wouldn't grow up. Het enorme succes daarvan bracht hem ertoe de Peter-Panhoofdstukken uit The little white bird apart te publiceren. In de sprookjesachtige hoofdfiguur vertelt hij veel over zichzelf: ook hij wou niet echt volwassen worden, hij wou als de jong gestorven David een eeuwige belofte blijven.
Lire la suite
In 1902 verscheen van de geestelijk vader van Peter Pan, J.M. Barrie, een boek voor volwassenen waarin de ik-figuur aan kinderen verhalen vertelt over Peter Pan en diens verblijf in de Kensington Gardens. Deze verhalen worden er later uitgelicht en apart uitgegeven, nog voordat het beroemde boek over Peter Pan (1911) wordt gepubliceerd. De verhalen verschijnen nu in een nieuwe reeks klassiekers, vertaald en geannoteerd door Hans Kuyper en voorzien van een toelichting op de auteur en de ontstaansgeschiedenis van het boek. Het is een merkwaardige uitgave geworden. In de eerste plaats is het een prachtig verzorgde publicatie met schitterende illustraties in kleur van Philip Hopman: een liefhebbersuitgave. Als (voor)leesboek voor kinderen is het minder geslaagd: gekozen perspectief, aanspreekvorm en woordgebruik (ethische bespiegelingen, moralist) duiden op wat in de toelichtende tekst genoemd wordt 'een mengeling van kindertaal en volwassen proza'. Mogelijk kijkt de jonge lezer/luisteraa…Lire la suite

À propos de James Matthew Barrie

Sir James Matthew Barrie, plus connu sous la signature de J. M. Barrie, 1er baronnet, né le 9 mai 1860 à Kirriemuir (Écosse) et mort le 19 juin 1937 à Marylebone (Londres, Angleterre) est un écrivain et dramaturge écossais, célèbre pour avoir créé le personnage de Peter Pan.

Biographie

J. M. Barrie est né le 9 mai 1860 à Kirriemuir, dans le comté d'Angus, en Écosse. Il est le neuvième enfant, et le troisième garçon, du couple formé par David et Margaret Barrie, née Ogilvy. Son père est ouvrier tisserand. Sa mère, une femme forte et intelligente, a une importance capitale dans sa vie. Elle lui donne tout d'abord le goût …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions